Кипърското сирене халуми ще получи защитен статут в ЕС

  • 06 април 2021 15:59

  • 676
  • 2
Кипърското сирене халуми ще получи защитен статут в ЕС
© Pixabay

Кипър ще получи защитен статут за своето сирене халуми, даващ на производителите изключително право за продажба на сиренето в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

По-късно този месец Европейският съюз трябва официално да даде на сиренето халуми /на турски "хеллим"/ статут на защитено наименование за произход (PDO), който ще влезе в сила от октомври, съобщи кипърското министерство на селското стопанство.

"Така ще се потвърди това, което индустрията и държавата говорят от години - че халуми е кипърско, с исторически свидетелства, говорещи за производството му от 1500 г.", казва производителят на сирене Йоргос Петру, генерален директор на компания Петру Брос, която покрива близо 25 процента от износа на Кипър.

Той отбелязва, че през последните години много страни се опитват да копират Кипър и регистрацията според него ще помогне много за защита на търговската марка, предаде БТА.

Халуми, полутвърдо сирене, често правено от смес от козе и овче мляко, е едно от националните ястия на Кипър и се изнася в големи количества. В момента то е на второ място след фармацевтичните продукти сред експортните стоки в Кипър, а производството му нараства с 20-25 процента годишно през последните 5 години.

Министерството на селското стопанство съобщи, че има възможност сиренето да проникне и на китайския пазар.

Novini.bg
676 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.07 | 23:33

2
A Bulgarskoto šířené v kanala
wtf!?!?!??!

2021.04.06 | 16:24

1
за разлика от киселото ни мляко......

Добави коментар

Водещи новини