Мистериозна находка в Провадия преобръща историята на България

09 декември 2020 17:12

Мистериозна находка в Провадия преобръща историята на България
© Булфото (архив)
28033 26

Извънземни са ровили сол в Провадия преди повече от 6000 години. Подобна теория издигат уфолози и други изследователи, които са убедени, че пришълците от други светове са посещавали нашата планета още в древността. А повод за това им дава една странна маска, намерена сред старите мини за каменна сол, пише "Монитор".

Теракота Въпросната маска е теракотена – направена е от местна глина. Тя е доста миниатюьрна, което навежда на мисълта, че напълно е възможно въпросните извънземни да са били дребни хобити. Сайтът Archaeology in Bulgaria информира, че археологическа група под ръководството на проф. Васил Николов е открил въпросната тайнствена маска в близост до град Провадия.

В световните медии артефактът е сравнен с извънземен в космически костюм. Действително, странната маска, съчетаваща в себе си чертите на животно и човек, напомня пришълец от научнофантастичен филм. Разкопките са били проведени на най-стария солодобивен център в Европа, датиращ от 5 – 4 хилядолетие пр. Хр. и превърнал се в първия праисторически град на континента. Обектът е разположен край днешния град Провадия и се проучва от години.

Заради пандемията от Covid-19, това лято работата на археолозите започна по-късно, но пък сезонът се оказа изключително успешен, информира сайтът.

Ексвоенен от Израел разкри извънземна тайна

Триъгълник

Древната керамична маска на извънземно е с триъгълна форма. Археолозите казват, че тя представлява антропоморфно изображение на човешко лице. В горната й част има къси израстъци, подобни на стилизирани уши. Освен това предметът е с две дупчици, които най-вероятно са служили за окачване. Очите на маската са елипсовидни, изписани са вежди и е загатнат нос. Но тава човекоподобно лице няма и помен от уста. Предполага се, че предметът е бил символ на висок статус в обществената йерархия. Учените смятат, че артефактът е от периода на късния енеолит и е създаден около 4000-та година преди нашата ера. Има и предположение, че това всъщност не е маска за лице, а фигурка или амулет (защото е много мъничък), който е бил носен на гърдите и е свързан с култа към Слънцето. Археолозите отбелязват, че част от чертите на лицето са били изработени чрез резба, а други са много старателно полирани.

 „Гледайки в очите на маската, буквално усещаш силата, превъзходството, мъдростта. Любопитното е, че ако гледаш маската от различен ъгъл забелязваш и следите от емоции. Вероятно това е била целта на авторите на маската, които са искали да подскажат нещо. Така или иначе този бисер сред находките ни е нещо уникално“, твърдят откривателите.

Атланти

Самите те казват, че не виждат връзка с извънземна цивилизация. Но мнозина уфолози са на обратното мнение. Знайно е, че в Провадия има древни находки още след края на последния ледников период, когато Черно море е било езеро и след разтопяването се повишава нивото на водата и древното езеро става море. Когато започва да се добива сол в Провадия, вече езерото не съществува, а само морето. Според част от уфолозите, по нашите земи по това време се подвизава цивилизация, съпоставима с тази на митичната Атлантида, ако не и самите атланти. Някои дори казват, че по земите на езерото Черно море са първите човешки цивилизации, които след разтопяването и потопа (който може да е и библейският) отиват на югоизток и се заселват в Месопотамия. А всичко това става с помощта на извънземните. Разбира се, повечето учени не приемат тази теория, поради липса на конкретни доказателства в писмена форма, но и заради звученето й повече като фантастика, отколкото реалност. Това не пречи уфолозите да твърдят, че този сценарий е много вероятен и всъщност древните богове са едни извънземни.

Телескоп сканира над 10 млн. звезди в търсене на извънземни

Каменни крепости пазели находищата

Учените са удивени от огромните стени от каменни блокове, които са се издигали много нависоко около селището на солниците край Провадия и които са били непознати като фортификационната система.

„Селището е на около 4700 години преди Христа. Причината в него да има крепостни стени е солта. Солницата, като производствен център в късната праистория, времето на първата европейска цивилизация, е много важна, защото едно-единствено такова място има в един огромен район от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна. Добивът на сол, тъй като тя е стратегическа суровина, е изключително важен и тези хора е трябвало да отбраняват производството, защото солта е и първите пари. Всичко, което се е произвеждало, е било скривано или складирано зад каменните крепостни стени и със солта е развивана търговия на дълги разстояния", разказва пред БНР проф. Васил Николов, ръководител на разкопките.

От направени изследвания на обекта се предполага, че градът е бил населяван от близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е. – около 1500 години преди появата на древната гръцка цивилизация. Възникването и развитието му е свързано с Мировското солно находище, върху което той се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на Стария континент. В зоната на солодобивния център засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.). Учените казват, че най-старият солодобивен център в Европа е и първият праисторически градски център на нашия континент (4700 – 4250 г. пр. Хр.). Състои се от производствен солодобивен център с обредни ями, неукрепено и последващо укрепено с каменни стени селище (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и засега неизследван производствен керамичен център. Заема площ около 300 декара. Възникването и развитието на комплекса са пряко свързани с най-голямото и всъщност единствено находище на каменна сол на Източните Балкани, т.нар. Мировско солно находище, върху което се намира.

Междувременно стана ясно, че този солодобивен център всъщност е много по-стар. Това показа изследване в Глазгоу, съобщи ръководителят на разкопките чл.-кор. Васил Николов, който показа част от новите открития пред журналисти. Проф. Николов обясни, че са намерени интересни керамични съдове и други артефакти. Освен укрепителните системи са изследвани и жилищните сгради, сред които две къщи.
 

Novini.bg
28033 26

Коментари 26

Добави коментар
Не е

2020.12.09 | 17:42

1
не е извънземе, македонец са открили. от първите живи същества на тази планета.
Bai Toso

2020.12.09 | 20:09

5
Samo e makedonec sto kae Krasi Radkov ,m..ja mu....
Ами

2020.12.09 | 19:22

4
Вие сте заядлив "многоумник"
e

2020.12.09 | 17:59

2
вие сериозно ли ги пишете тия простотии "Извънземни са ровили сол в Провадия".
Meм

2020.12.10 | 08:28

11
Толкова е малък, не може да се снима...
Meм

2020.12.10 | 08:28

10
Толкова е малък, не може да се снима...
Meм

2020.12.10 | 08:28

9
Толкова е малък, не може да се снима...
Марчо

2020.12.09 | 18:07

3
Ами дайте да го видим този амулет де!
El toro de la Vega

2020.12.09 | 21:33

6
За извънземни се съмнявам, но най вероятно са били македонци!Само те са съществували преди христа!
Всъщност......

2020.12.12 | 16:25

24
македонците са с мнооооого по-древна история от извънземните! Като кацнали на земята, извънземните били посрещнати в Провадия от древни македонци само със сол, още не бил измислен хляба! Но и това време дошло - измислили македонците и хляба!
Вярно

2020.12.09 | 21:38

8

вярно е, ако питаш тях...

йокин

2020.12.09 | 21:38

7
Казаха,че е много малък,амулета де,нема толкоз,МОШЕН,микроскоп,да го видим.
Meм

2020.12.10 | 08:28

12
Толкова е малък, не може да се снима...
Анонимен

2020.12.10 | 10:17

13
Някой хубостник от древността си е излял кадърността.
Нормален

2020.12.10 | 12:51

14
И в момента извънземните изпиват мозъка на пишещите тези новини.Лакоми безсъвестни псевдочовеци.
ВМРО

2020.12.10 | 16:18

15
Българи от авганистански произбод
попа

2020.12.10 | 18:47

16
Македонците са открили топлата вода,солта и бългаските паспорти.Мен ако ми дават македонски паспорт,ще го хвърля в нужника.Бау бау,що се натискате за татарски паспорти бе,синагяги.

Добави коментар

Водещи новини