Телескоп сканира над 10 млн. звезди в търсене на извънземни

10 септември 2020 14:31

Телескоп сканира над 10 млн. звезди в търсене на извънземни
© Getty Images/Guliver (архив)
549 0

Астрономи завършиха най-мащабното търсене на извънземни цивилизации, като сканираха 10,3 милиона звезди с радиотелескоп в Австралия, но не откриха нищо, поне засега, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Като доказателства за възможен живот извън Слънчевата система специалистите търсят "техноподписи", например комуникационни сигнали, които може да са от интелигентни извънземни същества.

С мрежата "Мърчисън" в Западна Австралия те се опитаха да открият нискочестотни радиосигнали от звезди в съзвездието Корабни платна (с латинско име Vela). Резултатите са изложени в сп. "Публикации на Австралийското астрономическо дружество".

Телескопът "Хъбъл" откри нови данни за първите звезди от зората на Вселената

"Не е изненадващо, че не открихме нищо. Търсенето на живот извън Слънчевата система е голямо предизвикателство. Не знаем кога, как, къде или какъв сигнал можем да получим , който да насочва, че не сме сами в галактиката", каза астрофизикът Чиноа Трембли.

Макар и изследването да достигна 100 пъти по-надълбоко и нашироко от досегашните, то обхвана сравнително малко звезди, обясни астрофизикът Стивън Тингей от университета "Къртин".

"Десет милиона звезди изглеждат много, но по изчисленията ни в Млечния път има около 100 милиарда звезди. Така че сме изследвали само около 0,001% от галактиката ни".

Novini.bg
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини