Мистериозна находка в Провадия преобръща историята на България

09 декември 2020 17:12

Мистериозна находка в Провадия преобръща историята на България
© Булфото (архив)
28033 26

Извънземни са ровили сол в Провадия преди повече от 6000 години. Подобна теория издигат уфолози и други изследователи, които са убедени, че пришълците от други светове са посещавали нашата планета още в древността. А повод за това им дава една странна маска, намерена сред старите мини за каменна сол, пише "Монитор".

Теракота Въпросната маска е теракотена – направена е от местна глина. Тя е доста миниатюьрна, което навежда на мисълта, че напълно е възможно въпросните извънземни да са били дребни хобити. Сайтът Archaeology in Bulgaria информира, че археологическа група под ръководството на проф. Васил Николов е открил въпросната тайнствена маска в близост до град Провадия.

В световните медии артефактът е сравнен с извънземен в космически костюм. Действително, странната маска, съчетаваща в себе си чертите на животно и човек, напомня пришълец от научнофантастичен филм. Разкопките са били проведени на най-стария солодобивен център в Европа, датиращ от 5 – 4 хилядолетие пр. Хр. и превърнал се в първия праисторически град на континента. Обектът е разположен край днешния град Провадия и се проучва от години.

Заради пандемията от Covid-19, това лято работата на археолозите започна по-късно, но пък сезонът се оказа изключително успешен, информира сайтът.

Ексвоенен от Израел разкри извънземна тайна

Триъгълник

Древната керамична маска на извънземно е с триъгълна форма. Археолозите казват, че тя представлява антропоморфно изображение на човешко лице. В горната й част има къси израстъци, подобни на стилизирани уши. Освен това предметът е с две дупчици, които най-вероятно са служили за окачване. Очите на маската са елипсовидни, изписани са вежди и е загатнат нос. Но тава човекоподобно лице няма и помен от уста. Предполага се, че предметът е бил символ на висок статус в обществената йерархия. Учените смятат, че артефактът е от периода на късния енеолит и е създаден около 4000-та година преди нашата ера. Има и предположение, че това всъщност не е маска за лице, а фигурка или амулет (защото е много мъничък), който е бил носен на гърдите и е свързан с култа към Слънцето. Археолозите отбелязват, че част от чертите на лицето са били изработени чрез резба, а други са много старателно полирани.

 „Гледайки в очите на маската, буквално усещаш силата, превъзходството, мъдростта. Любопитното е, че ако гледаш маската от различен ъгъл забелязваш и следите от емоции. Вероятно това е била целта на авторите на маската, които са искали да подскажат нещо. Така или иначе този бисер сред находките ни е нещо уникално“, твърдят откривателите.

Атланти

Самите те казват, че не виждат връзка с извънземна цивилизация. Но мнозина уфолози са на обратното мнение. Знайно е, че в Провадия има древни находки още след края на последния ледников период, когато Черно море е било езеро и след разтопяването се повишава нивото на водата и древното езеро става море. Когато започва да се добива сол в Провадия, вече езерото не съществува, а само морето. Според част от уфолозите, по нашите земи по това време се подвизава цивилизация, съпоставима с тази на митичната Атлантида, ако не и самите атланти. Някои дори казват, че по земите на езерото Черно море са първите човешки цивилизации, които след разтопяването и потопа (който може да е и библейският) отиват на югоизток и се заселват в Месопотамия. А всичко това става с помощта на извънземните. Разбира се, повечето учени не приемат тази теория, поради липса на конкретни доказателства в писмена форма, но и заради звученето й повече като фантастика, отколкото реалност. Това не пречи уфолозите да твърдят, че този сценарий е много вероятен и всъщност древните богове са едни извънземни.

Телескоп сканира над 10 млн. звезди в търсене на извънземни

Каменни крепости пазели находищата

Учените са удивени от огромните стени от каменни блокове, които са се издигали много нависоко около селището на солниците край Провадия и които са били непознати като фортификационната система.

„Селището е на около 4700 години преди Христа. Причината в него да има крепостни стени е солта. Солницата, като производствен център в късната праистория, времето на първата европейска цивилизация, е много важна, защото едно-единствено такова място има в един огромен район от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна. Добивът на сол, тъй като тя е стратегическа суровина, е изключително важен и тези хора е трябвало да отбраняват производството, защото солта е и първите пари. Всичко, което се е произвеждало, е било скривано или складирано зад каменните крепостни стени и със солта е развивана търговия на дълги разстояния", разказва пред БНР проф. Васил Николов, ръководител на разкопките.

От направени изследвания на обекта се предполага, че градът е бил населяван от близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е. – около 1500 години преди появата на древната гръцка цивилизация. Възникването и развитието му е свързано с Мировското солно находище, върху което той се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на Стария континент. В зоната на солодобивния център засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.). Учените казват, че най-старият солодобивен център в Европа е и първият праисторически градски център на нашия континент (4700 – 4250 г. пр. Хр.). Състои се от производствен солодобивен център с обредни ями, неукрепено и последващо укрепено с каменни стени селище (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и засега неизследван производствен керамичен център. Заема площ около 300 декара. Възникването и развитието на комплекса са пряко свързани с най-голямото и всъщност единствено находище на каменна сол на Източните Балкани, т.нар. Мировско солно находище, върху което се намира.

Междувременно стана ясно, че този солодобивен център всъщност е много по-стар. Това показа изследване в Глазгоу, съобщи ръководителят на разкопките чл.-кор. Васил Николов, който показа част от новите открития пред журналисти. Проф. Николов обясни, че са намерени интересни керамични съдове и други артефакти. Освен укрепителните системи са изследвани и жилищните сгради, сред които две къщи.
 

Novini.bg
28033 26

Коментари 26

Добави коментар
Изабела Страхилова

2020.12.11 | 05:27

22
Преди няколко години в САЩ също беше открита древна мина в скалите на известен национален парк. Скалите така финно са рязани с нещо, че в момента няма такава техника която така точно и право да ги отреже. В Африка някъде недалеч от езерото Виктория един от народите разказва легенди за хората ''Бачвези''. Това са били бели хора които са могли от камък да правят градове, исграждали напоителни системи можели да копаят в скалите траншей с дълбочина до 70 м. и дълги с километри. Освен това тези същества можели да летят и да лекуват болести, имали знания от далечното минало,освен това добивали руда и произвеждали метали.
Scherifa

2020.12.12 | 17:16

26
Do Gost. Immeno nie sme dolazatelstvoto za tova. Nyama naucno obyasnenie kak sme se poyavili na taya zemya. Govori se ce Bog ni e sazdal,no sashto taka se govori ce imeno bogovete sa imenno Izvanzemnite. Sashtestva s neograniceni kacestva i intelekt.Mogebi sa i megdu nas!!!! Tehnikata i elektronikata za poslednite 20 godini mnogo barzo neshto se razvi. V predishnite 2000 godini yavno sa se ragdali predimno tapanari moge bi.
Гост

2020.12.12 | 01:38

23
Кое точно е доказателството за съществуването на извънземните или за идването им на земята?
Scherifa

2020.12.12 | 17:01

25
Kokoshkata ili yaiceto? Nyama otgovor i do dnes. Nie sme edin izvsnzemen biologicen eksperiment. Da vidim do koga shte ni tarpyat nashite Gospodari izvanzemnite.
El toro de la Vega

2020.12.09 | 21:33

6
За извънземни се съмнявам, но най вероятно са били македонци!Само те са съществували преди христа!
Всъщност......

2020.12.12 | 16:25

24
македонците са с мнооооого по-древна история от извънземните! Като кацнали на земята, извънземните били посрещнати в Провадия от древни македонци само със сол, още не бил измислен хляба! Но и това време дошло - измислили македонците и хляба!
Вярно

2020.12.09 | 21:38

8

вярно е, ако питаш тях...

2020.12.10 | 23:43

21
Пълна какафония
Грета Сапунджиева

2020.12.10 | 21:50

20
Много секретни военни документи на САЩ и Русия се разсекретяват отпреди 50 години. В тях се доказва за съществуването на извън земни и НЛО. В страната ни също има много доказателства и артефакти за съществуването на много древни цивилизаций.
Петър Захариев

2020.12.10 | 21:36

19
В Китай са разкрили древни рисунки върху скали. На тях са изобразени съвременни космически кораби. Но тогава и в сънищата си не са виждали такава техника. Но за да ги нарисуват в древността са ги видяли и са ги впечатлили. Още тогава извън земните са могли чрез телепатия да разговарят на всякакъв език. Хората са ги считали за богове. Бог също е извън земен и върши чудеса.
Валентина Коларова

2020.12.10 | 21:17

18
Доказано е че още през древността на земята са идвали посетители от други планети. Съществували са цивилизаций който са били по стари от нашата със хиляди години. Земята е била за тях мина за полезни изкопаеми. Хората са били за тях като домашни любимци. Дори и в момента ни наблюдават като риби в аквариум. Затова човечеството след като иска да колонизира други планети, трябва първо да проучи ядрото на земята и дъното на океаните. Има и много загадъчни места по света които трябва да бъдат проучени: Бермудския триъгълник, пирамидите, информацията от житните кръгове пиктограмите, трябва да се изучат порталите към други измерения.
Нанси Петрова

2020.12.10 | 20:52

17
На много места по света има доказателства и артефакти за съществуването на извън земни цивилизаций. Например В Китаи и Индия са намерени скелети на хора с големина до 12 метра. Главата на скелета е по голяма от багера който ги е разкрил. Освен това в пустинята Наска в Перу са рзакрити много големи рисунки върху пясъка. В космоса се забелязват и са като пътни знаци. В Царичина дупка в България при археологически разкопки на военните се свързват чрез контактйорка с извън земни. Гроба на Египетската богиня Бастет е в България в Странджа планина. Там има силно магнитно поле и икой не може да отвори гроба. В гроба са са най важните неща за съществуването на човечеството. Пророчицата Ванга има интересно исказване за гроба на Богинята Бастет както и за Царичина дупка. Когато някой ги прочете поне тях ще вярвяа със сигурност в извън земни. В древността хората са мислили извън земните за богове. Дори е имало и невероятни животни.
попа

2020.12.10 | 18:47

16
Македонците са открили топлата вода,солта и бългаските паспорти.Мен ако ми дават македонски паспорт,ще го хвърля в нужника.Бау бау,що се натискате за татарски паспорти бе,синагяги.
ВМРО

2020.12.10 | 16:18

15
Българи от авганистански произбод

Добави коментар

Водещи новини