Откриха амфора от V век на "Сексагинта Приста" в Русе

  • 27 октомври 2020 14:18

  • 883
  • 0
Откриха амфора от V век на "Сексагинта Приста" в Русе
© Pixabay (архив)

Съхранена амфора за вино от V век е открита при проучванията на римската крепост "Сексагинта Приста" в Русе. Това съобщиха от Русенския исторически музей.

От културния институт обясняват, че в момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър в Русе.

При строежа му през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон повече от 1000 кв. м площ от територията на римската крепост.

"Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник "Дунавска правда" от април 1961 година. Ето защо проучванията на археолозите, водени от д-р Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м, разположени от двете страни на естрадата на Летния театър, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта", обясняват от музея.

Археолози откриха епископска резиденция в Перперикон

В западния квадрат, който е проучен напълно, са разкрити останките от римска сграда от трети век, а под нея - четири тракийски ями (от 2-1 век пр. Хр. - 1 век). Във втория са открити останки от два зида от периода на късната античност и множество находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите проучват всички пластове на времето. По тази причина сред находките са и множество луксозни предмети от 19 век - британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.
 

Novini.bg
883 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини