Започнаха археологическите разкопки в римския град Никополис ад Иструм

Започнаха археологическите разкопки в римския град Никополис ад Иструм, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Екипът, ръководен от д-р Иван Църов, работи в югозападния ъгъл на форумния комплекс. Глинена лампа с надпис и метални предмет са сред първите находки този сезон.

В разкопките, които ще продължат до края на септември, участват и музейните специалисти Калин Чакъров и Михаела Томанова.

В археологическия резерват ще бъде експонирано писмото на императорите Семпимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм.

Статуята на гръцкия бог на медицината Асклепий, открита в Никополис ад Иструм, е сред петте запазени в Европа

Фрагментираният триметров каменен епиграфски паметник е реставриран от Руен Хаджиниколов от Регионален исторически музей-Велико Търново и вече е монтиран върху постамент в близост до булевтериона(сградата на градския съвет) на Никополис.

Триметровото императорското послание е открито на няколко парчета през 1923 година. Представлява каменен препис на оригиналното писмо на императорите до жителите на Никополис ад Иструм с благодарност за финансовата помощ, която им оказват.

Консервацията на паметника и връщането му в естествената среда на римския град се извършва по проект, разработен съвместно от Регионален исторически музей и Сдружение "Бъдеще за Никюп".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет