Археолози се натъкнаха на царски печати отпреди 2700 години

  • 24 юли 2020 12:44

  • 2742
  • 0
Археолози се натъкнаха на царски печати отпреди 2700 години
© Pixabay

Израелски археолози се натъкнаха на над сто царски печата, поставени върху кани и датиращи отпреди 2700 години, предаде Франс прес.

Артефактите са открити на няколко километра от Стария град в Ерусалим при разкопки на фундамент на древен комплекс. Той се намира в близост до американското посолство, предава БТА.

Печатите с надпис "за царя" са били положени върху над 120 дръжки на кани. Те датират от периода на кралството на Юдея, основано през 940 година пр.Хр. То изчезва, след завладяването на Ерусалим от вавилонския владетел Навуходоносор II през 586 т. пр.Хр. Каните най-вероятно са съдържали вино и зехтин и са били събирани от поданиците на Юдея под формата на данък.

Археолозите откриха късноантична баня в центъра на Варна

Според експерта по старинни предмети Нериа Сапир, новата находка е най-голямата по рода си, правена някога в Израел. Мястото, където са били открити артефактите, е представлявал нещо като "обществен трезор" на древното царство. След като са били събрани, съдовете са били предавани на ръководителите на асирийската империя, в която е била включена Юдея.

Novini.bg
2742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини