Археолози откриха нови подови мозайки при проучване в Девня

  • 09 март 2020 12:16

  • 795
  • 0
Археолози откриха нови подови мозайки при проучване в Девня
© Булфото/архив

Археолози откриха още златни монети и нови подови мозайки в района на болницата в Девня, където миналата есен започна проучването на късноантично жилище, опожарено от хуните, съобщиха от пресцентъра на общината.

При проведените в края на февруари и началото на март разкопки в археологическия резерват "Марцианополис" са разработени допълнителни площи от античната сграда. Откритото в предишния сезон златно съкровище, състоящо се от 16 солида /късноантични златни монети/ на императорите Теодосий II и Валентиниан III, е допълнено с още 3 златни монети.

На пода на едно от помещенията на късноантичната сграда археолозите са разкрили запазени римски мозайки. Предварителната датировка на мозайките е в първата половина на IV век сл. Хр.

"Надеждите ни са свързани с възможността да получим финансиране от Министерството на културата за редовно проучване през есента", е коментирал научният ръководител на археологическата експедиция д-р Христо Кузов, съобщават още от община Девня. Той допълнил, че предстои уточняването на планировката на сградата, предназначението, строителните периоди в нейното съществуване и ситуирането й в структурата на античния град.

До решаването на въпроса за опазването и експонирането на откритите мозайки, те ще бъдат покрити със специална материя, която да ги запази до бъдещото им консервиране и реставрация, е заявил кметът на Девня Свилен Шитов, цитиран от пресцентъра на общината.

Novini.bg
795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини