Археолози откриха във Варна късноантична римска надгробна плоча

  • 16 май 2020 12:42

  • 2021
  • 0
Археолози откриха във Варна късноантична римска надгробна плоча
© Булфото (архив)

За първи път от 35 години насам, археолози откриха римска надгробна плоча при разкопки на древния Одесос. Паметникът датира от края на 3 век, но е открит в насип с артефакти от различни епохи.

Теренът в центъра на Варна, в който е открита плочата, е частен. Паментникът е бил изработен за човек от средната класа, коментират археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф. „Представя така наречената сцена „Погребално угощение“. На нея обикновено е починалият, изобразен на легло, наречено „клине“, с масичка с плодове и други ястия“, обясни археологът от РИМ-Варна, Александър Минчев пред БНТ.

Археолози откриха нови подови мозайки при проучване в Девня

Насипът, където е открита плочата, се намира до Късноантична сграда с търговски функции и баня. Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е била захвърлена и паметната плоча от 3 век.

„Този надгробен паметник би следвало да бъде някъде в некрополите, които са на Запад, по-нагоре от централния площад. Но явно, по някакъв повод той е бил взет оттам и хвърлен на мястото, където го открихме. Откритието обаче е важно, защото е първото подобно във Варна от 35 години насам. Собствениците на терена имат желание мястото да се социализира, за да не бъде погребано славното минало на античния Одесос под нов слой камъни и бетон“, обясни още Минчев.

Novini.bg
2021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини