Археолози ще проучват за първи път Широковското кале в Русенско

  • 21 август 2020 14:39

  • 1181
  • 0
 Археолози ще проучват за първи път Широковското кале в Русенско
© Getty Images

Археолози за първи път ще проучват Широковското кале в Русенско. Това съобщиха от Русенския исторически музей.

Разкопките ще продължат три седмици, а началото им ще бъде поставено в края на месеца. Те се осъществяват с помощта на целева субсидия от страна на Министерството на културата в размер на близо 13 000 лева и с подкрепата на кмета на община Две могили Божидар Борисов.

От музея обясняват, че археологическото проучване на късноантичната и средновековна крепост в местността Кръстовица при русенското село Широково е необходимо с оглед дългосрочната стратегия на община Две могили за превръщането на крепостта в обект на културния туризъм. Непосредствената цел на екипа археолози, воден от Деян Драгоев, е изясняване на хронологията в изграждането и функционирането на укрепителната система на обекта.

В хода на археологическото проучване се предвижда осъществяването на въздушна фотография и фотограметрия от дрон и лазерно сканиране на земната повърхност от екипа на доц. Георги Христов и доц. Пламен Захариев - от катедра "Телекомуникации" при Русенския университет.

"Крепостта, известна от проучванията на Карел Шкорпил като "Кале Широково", е разположена на естествено защитен скален нос, при вливането на реките Баниски и Черни лом. Тя един от най-значимите и представителни паметници на фортификацията по долината на река Русенски Лом", обясняват от Русенския музей.

От там информират, че крепостта възниква като добре укрепено селище през късноантичната епоха. Към това време археолозите отнасят изграждането на видните и днес на терена две успоредни крепостни стени, преграждащи скалния нос от изток.

Построени са от големи каменни блокове, някои от които с размери, надвишаващи два метра дължина. През Средновековието укрепената територия е разширена, а в източна посока е изградена трета крепостна стена, запазена под формата на насип с височина повече от четири метра.

"Предполага се, че крепостта в началото на XVI век е указана от хрониста Мехмед Нешри като средновековен български град Кръстовец", обясняват от Русенския музей.

Novini.bg
1181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини