Археолози се натъкнаха на подземен комплекс отпреди 2000 години в Ерусалим

  • 19 май 2020 17:12

  • 3024
  • 1
Археолози се натъкнаха на подземен комплекс отпреди 2000 години в Ерусалим
© Pixabay

Разкопки в близост до Западната стена в Ерусалим разкриха подземен комплекс, който е бил прокопан в скалата преди 2000 години, съобщава БТА.

Той е съставен от няколко стаи и изглежда е бил използван от местните жители преди разрушаването на Втория храм от римляните през 70-а година Сл.Хр.

Израел налага карантина за посетителите от няколко европейски страни

Структурата изцяло е била покрита от мозаечен под на обществена сграда, построена през византийския период преди около 1400 години.

Археолозите определиха откритието си като уникално, като още не са сигурни с каква цел е бил използван подземният комплекси. Те все още се питат какво е наложило да бъдат вложени такива огромни усилия при прокопаването му в твърдата скала за оформянето само на няколко стаи. На мястото на разкопките, водени от Барак Моникендам-Гивон и Техила Садиел, били открити също съдове за готвене, останки от маслени лампи, уникална каменна чаша, характерна за периода на Втория храм и каменно корито, използвано за ритуално пречистване.

Западната стена е единствената, която се е запазила след разрушаването на Втория храм и е считана за най-свещеното място за изповядващите юдаизма, припомня агенцията.

Мая Йорданова
3024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.05.23 | 17:27

1
Те и лайна да намерят.ОБЕЗАТЕЛНО ще подчертаят,че са от преди 2000 години!

Добави коментар

Водещи новини