Изчислиха продължителността на денонощието в епохата на динозаврите

  • 10 март 2020 14:27

  • 2311
  • 1
Изчислиха продължителността на денонощието в епохата на динозаврите
© Pixabay

Белгийски геолози установиха, че продължителността на денонощието през мезозойската ера е била 23 часа и 31 минути, съобщи ТАСС.

Това означава, че годината имала 372 денонощия.

Учените под ръководството на проф. Филип Клайс от Свободния университет в Брюксел са изследвали структурата на слоевете във вътрешността на раковините на древни мекотели. Резултатите от проучването им са публикувани в сп."Палеокеанография и палеоклиматология".

В Аржентина бяха открити останките на нов вид малък динозавър

"Броят на слоевете, както и детайлният им спектрално-химически анализ показват, че за всяка година в раковината са се образували 372 слоя. Това означава, че продължителността на деня се е увеличила много, което напълно съответства на прогнозите на астрономическите модели", пишат геолозите в доклада си, предаде БТА.

Денонощията на Земята са били около осем часа в първите епохи от съществуването й, като продължителността им се увеличила рязко след сблъсъка на Земята с Тея - прародителката на Луната. Впоследствие продължителността на деня нарастнала плавно в резултат на въздействието на приливните сили, докато не се е стигнало до съвременните 24 часа за денонощие.

Последвайте канала на

Novini.bg
2311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Даа

2020.03.10 | 22:19

1
Дегенерацията на материалистичните свободни "учени" е ужасявяща !!!

Добави коментар

Водещи новини