В Аржентина бяха открити останките на нов вид малък динозавър

  • 14 февруари 2020 16:24

  • 1045
  • 1
В Аржентина бяха открити останките на нов вид малък динозавър
© pixabay

Останките на нов вид малък динозавър, обитавал земите на Патагония преди 90 милиона години, бяха открити в централната част на Аржентина, съобщава БТА.

Палеонтолозите от Националния университет "Матанса" са открили фосилите в провинция Рио Негро. Те са кръстили новия вид Tralkasaurus cuyi с отпратка към платото Ел Куи, в което е била направена находката.

Канадски учени откриха нов вид тиранозавър

Новооткритият вид е бил със скромни размери /4 метра/, в сравнение със световноизвестните Tyrannosaurus rex, които са достигали до 14 метра дължина.

"Телесната маса на Tralkasaurus cuyi e била по-малка от тази на месоядните от неговата група, абелизаврите, отбелязва палеонтологът Федерико Агнолин от Аржентинския природонаучен музей. Неговите 4 метра са сравнително скромни в сравнение с близките му родственици, които са достигали до 7-11 метра дължина."

Аржентинските палеонтолози се натъкнали на череп, зъби, гръбначни прешлени и част от гръбначен стълб на изкопаемия динозавър. Той се придвижвал на два крака, като предните му лапи са били много къси, в сравнение с тялото. Вероятно видът се е изхранвал с малки тревопасни динозаври, познати под името игуанодони.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1045 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.14 | 16:53

1

Да не е РОКДИНОЗАВЪР

Добави коментар

Водещи новини