Учени се натъкнаха на ембриони на динозаври отпреди 200 млн. години

  • 10 април 2020 11:55

  • 1165
  • 0
 Учени се натъкнаха на ембриони на динозаври отпреди 200 млн. години
© Pixabay

Учени се натъкнаха на миниатюрни черепи на ембриони, затворени в яйцата на динозаври. Смята се, че фосилите са на 200 млн. години, а до тях експертите стигнали благодарение на рентгенови лъчи.

Оказало се, че развитието на древните ембриони е подобно на това при днешните влечуги, пише БТА.

Яйцата на тревопасно, с дължина 5 метра, които са едни от най-старите в света, са открити през 1976 г.  в южноафриканския парк „Голдън гейт хайлендс“.

Поради тяхната крехкост и малки размери досега находките бяха трудни за изучаване. Още повече, че досега нямаше неинвазивен метод за изследването им.

Специалисти откриха действителната причина за изчезването на динозаврите

Но през 2015 г. международен екип изпрати седем яйца, от които три съдържащи ембриони, в Европейския синхротрон във френския град Гренобъл.

Те бяха сканирани от мощните рентгенови лъчи на синхротрона чрез електрони, ускорени до скоростта на светлината, в пръстен с над 800 метра дължина.

Получените изображения изображения били с невероятни детайли, стигащи до костните клетки.

Получените данни позволяват на учените да изградят триизмерен модел на черепа на бебе-динозавър с дължина едва няколко сантиметра.

Специалистите след това сравняват получените резултати с най-близките днешни роднини на динозаврите - крокодили, костенурки, гущери и други. Експертите откриват прилики в етапите им на развитие и най-вече в начина, по който расте черепът в яйцето.

„Най-много ме изненада фактът, че ембрионите се оказаха по-млади, отколкото предполагахме. Те се оказаха на 60% фаза от своето развитие!“, коментира една от главните авторки на изследването Кимбърли Шапел от университета в Йоханесбург.

С новите открития учените стигат до извода, че схемата на ембрионалното развитие на влечугите не се е променяла от 200 милиона години.

Novini.bg
1165 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини