Полярниците ни си пожелаха "динозавърски находни"

  • 17 януари 2020 18:43

  • 1841
  • 3
Полярниците ни си пожелаха "динозавърски находни"
© Фейсбук

Големите открития са направени от личности, дръзнали да излязат от зоната си на комфорт. Ние не сме част от тях, но следваме техния пример. Водени от него д-р Кристине Тревисан (Чили) и д-р Стефан Велев (България) се озоваха за няколко дни на палатков лагер на нос Хана, на около 15 км от Българската антарктическа база на о-в Ливингстън. Това съобщават полярници от Българска антарктическа експедиция във фейсбук страницата си.

Втора поредна година те работят по съвместен проект между Българския антарктически институт (БАИ) и Чилийския антарктически институт (INACH), имащ за цел изследване на геологията и палеонтологията на различни части от острова.

През настоящия полеви сезон могат да се похвалят с интересни находки от фосилизирани растителни видове с възраст на повече от 85 млн. г.

По неофициална информация два от тях са нови за о-в Ливингстън, а вероятно и за Антарктика.

Съвсем скоро българо-чилийският екип предстои да се изправи пред поредното научно предизвикателство.

Ползвайки услугите на чилийския научно-изследователски кораб „Карпух” те ще се отправят към едни от най-отдалечените и слабо изследвани места от острова, където ще работят на полеви условия около две седмици. Безаварийното придвижване по вода не би било възможно без командира на базата Драгомир Матеев и логистика-лодкар Павел Григоров.

Техните колеги им пожелават успех и "динозавърски находки".

Нора Виткова
1841 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
учуден

2020.01.19 | 11:52

3

на заглавието-какво е това"динозавърски находни"?????????????? а то било НАХОДКИ!!!!

Роналдо от църквата

2020.01.17 | 23:59

2

на Антарктида с палатка

докога!!!???

2020.01.17 | 19:16

1

писна ми тия пиявици да харчат милиони от нашите джобове, за да имитират някаква дейност....начело с комунистическия педал пимоирев

Добави коментар

Водещи новини