Огромни хищни динозаври са живели в Австралия

  • 19 юни 2020 13:53

  • 844
  • 0
Огромни хищни динозаври са живели в Австралия
© Pixabay

Учени са открили доказателство, че в древността на територията на Австралия са живели огромни месоядни динозаври, които по размер са могли да си съперничат със страховития Тиранозавър рекс, съобщи БТА като цитира Си Ен Ен.

Изследователи от университета на Куинсланд са анализирали фосилизирани отпечатъци от стъпки и са стигнали до заключението, че те са принадлежали на хищни динозаври с едри тела, които са достигали на височина до три метра, а на дължина - до 10. 

За сравнение - появилият се 60 милиона години по-късно страховит хищник Тиранозавър рекс е бил с височина около 3,25 метра и приблизителна дължина 10 метра. 

Учени се натъкнаха на ембриони на динозаври отпреди 200 млн. години

"Отпечатъците вероятно са оставени от гигантски карнозаври - група, към която спадат алозаврите. Древните създания са пристъпвали из блатисти гори, заемали по-голямата част от територията, на която днес се намира Южен Кунсланд. По онова време те са били едни от най-големите хищни динозаври на планетата", казва палеонтологът и ръководител на изследователския екип Антъни Ромилио. 

Повечето от следите от стъпала, датиращи от края на периода юра преди между 165 и 150 милиона години, са с дължина между 50 и 60 сантиметра, като някои достигат близо 80 сантиметра.

Учените досега знаеха за страховития Тиранозавър рекс в Северна Америка, гигантозаврите в Южна Америка и спинозаврите в Африка, но не разполагаха с доказателства, че на територията на Австралия са живели месоядни гиганти

Novini.bg
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини