Учени създадоха ембрион на почти изчезналия вид северен бял носорог

  • 15 януари 2020 15:38

  • 609
  • 0
Учени създадоха ембрион на почти изчезналия вид северен бял носорог
© Pixabay

Учени обявиха, че успешно са създали още един ембрион на северен бял носорог в рамките на глобалните усилия за спасяване на вида, предаде Асошиейтед прес.

Останали са само два екземпляра от вида, които са от женски пол. Въпросният ембрион е третият, създаден в лабораторна среда с яйцеклетки, взети от женски екземпляри и оплодени със замразена сперма от умрели мъжкари. Ембрионите се съхраняват в течен азот, за да бъдат износени от сурогатна майка - южна бяла носорожка, през следващите месеци.

Учени взеха яйцеклетки от застрашения от изчезване северен бял носорог

"Впечатляващо е, че посредством науката ще успеем да обърнем в обратна посока трагичната загуба на този подвид", заяви министърът на туризма и дивата природа на Кения Наджиб Балала.

Крайната цел е да бъде създадено стадо от поне 5 животни, които да бъдат върнати в естествения им хабитат в Африка. Това може да отнеме десетилетия.

В Сан Диего се роди бял носорог, заченат изкуствено

Двете останали северни бели носорожки Наджин и Фату живеят в Кения. Трите ембриона са създадени с яйцеклетки от Фату.

"Сега екипът ще се постарае да постигне същите резултати с 30-годишната Наджин, преди да е станало прекалено късно за нея", поясни Томас Хилдебранд от института "Лайбниц" в Германия.

Следващата стъпка е да бъдат подбрани южни бели носорожки в резервата "Ол Педжета" в Кения, за да бъдат използвани като сурогатни майки, допълва БТА.

Куче ще защитава от бракониери последните 2 северни бели носорога в света

Novini.bg
609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини