Учени създадоха 12 ембриона на северен бял носорог

  • 30 юли 2021 18:15

  • 1955
  • 0
Учени създадоха 12 ембриона на северен бял носорог
© Pixabay

Общо 12 ембриона на северен бял носорог бяха създадени след двегодишни усилия на учените да спасят този на практика изчезнал подвид, съобщи АФП цитирана от БТА.

След смъртта на последния мъжки екземпляр на планетата, останаха живи само два женски екземпляра - Наджин и дъщеря й Фату, които живеят под охрана в кенийския резерват "Ол Педжета". Учените обаче са съхранили семенна течност от няколко мъжки приживе.

Консорциумът "БайоРескю" от август 2019 г. досега е извлякъл 80 яйцеклетки от двете женски и учените вече са създали 12 ембриона, се посочва в прессъобщение на консорциума.

Въпреки тези обещаващи резултати, предстоят още множество предизвикателства, каза за АФП директорът на резервата "Ол Педжета" Ричард Вине. "Правим иновативни неща от научна гледна точка и работим в областта на генетиката с последните два северни бели носорога на планетата - много неща могат да се объркат", каза той.

Нито една от двете женски не е в състояние да износи напълно бременността. Фату страда от дегенеративни лезии в областта на матката, а Наджин - от слабост, която няма да й позволи да роди.

За да се появи поколение от ембрионите, учените ще използват сурогатни майки, подбрани от подвида южни бели носорози от южните райони на Африка.

Учените от "БайоРескю" работят съвместно с резервата "Ол Педжета", с Кенийската агенция за защита на дивата природа, със специалисти от Института за изследване на животните и дивата природа "Лайбниц", Германия и лаборатория "Авантеа" в Италия, специализирана в репродуктивната медицина при коне и добитък.

В естествена среда носорозите почти не са застрашени от хищници заради размерите и дебелината на кожата си. Но през 70-те и 80-те години стават жертва на безразборно избиване и бракониерство заради интереса към медицинските свойства, приписвани на рогата им основно в Азия.

Носорозите обитават планетата от около 26 милиона години. Смята се, че в средата на 19-ти век популацията им в Африка е била над един милион екземпляра

Борислава Борисова
1955 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини