Пенсионираха едната от последните две женски в света от подвид северен бял носорог

  • 22 октомври 2021 16:15

  • 476
  • 0
Пенсионираха едната от последните две женски в света от подвид северен бял носорог
© Pixabay

Наджин - едната от последните две женски в света от подвид северен бял носорог, се "пенсионира", предадоха световните информационни агенции.

Заради напредналата си възраст тя е изключена от международната програма за предотвратяване на пълното изчезване на този подвид животни, съобщава БТА.

"Решихме да прекратим участието на 32-годишната Наджин като донор на яйцеклетки", се казва в изявление на учените от берлинския Институт за изследване на животните и дивата природа "Лайбниц". Те подчертават, че животното е "пенсионирано" от етични съображения, както и заради проявени симптоми на заболяване.

На планетата вече има само една женска от почти изчезналия подвид северен бял носорог в репродуктивна възраст - 21-годишната Фату.

През лятото на 2019 г. специалистите успяха да вземат яйцеклетки с добро качество от Наджин и Фату в природния резерват "Ол Педжета" в Кения. Те са изпратени в лаборатория "Авантеа" в Италия, където се съхранява генетичен материал от последния мъжки от този подвид носорог - Судан, който почина в Кения през пролетта на 2018 г.

В лабораторията са получени 12 ембриона на северен бял носорог. Очаква се първото животно да се роди с помощта на сурогатна майка след три години. Учените се надяват да получат няколко десетки от тези животни през следващите 20 години.

Съвременната наука смята, че северният бял носорог е специален подвид. Още през 60-те години на миналия век в традиционното му местообитание - горната част на Нил - има 20 хиляди екземпляра. Животни са обитавали територията на съвременен Южен Судан, Уганда, Централноафриканската република и Демократична република Конго. В началото на това хилядолетие обаче започва унищожаването им, а през 2008 г. бракониери убиха последните северни бели носорози, живеещи в дивата природа, припомня БТА.

Борислава Борисова
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини