В Сан Диего се роди бял носорог, заченат изкуствено

  • 01 август 2019 07:06

  • 533
  • 1
В Сан Диего се роди бял носорог, заченат изкуствено
© pixabay

Южен бял носорог, заченат чрез изкуствено осеменяване, се роди в зоопарка в Сан Диего, Калифорния, съобщава БТА.

От дирекцията на зоопарка отбелязаха, че това е "исторически етап" в борбата за спасяване на вида, който е застрашен от изчезване.

Майката Виктория и малкото ѝ се чувстват добре. "Тя се грижи много за бебето си и редовно го кърми - заяви експертката по размножаването в зоопарка Барбара Дюрант. - То вече ходи. Това раждане е още по-значимо, защото бележи важен етап в усилията ни за спасяване на северния бял носорог - критично застрашения от изчезване братовчед на южния бял носорог."

Само два северни бели носорога са останали в света, като и двата екземпляра са женски. Последният мъжки екземпляр умря миналата година. Популацията на южните бели носорози в природата включва около 18 000 екземпляра, но бързо намалява в резултат на бракониерството в Южна Африка.Успешното изкуствено осеменяване в зоопарка в Сан Диего, което е първо по рода си в Северна Америка, дава надежди за спасяване на вида. Учените се надяват, че технологията ще позволи един ден женски южен бял носорог да износи бебе северен бял носорог благодарение на изкуствено осеменяване, свързано с използване на замразена сперма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
533 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рангел

2019.08.01 | 08:49

1

В нашето правителство едва ли ще се роди бял, като всички са черни.

Добави коментар

Водещи новини