Откриха причината за най-масовото измиране на видове в историята

  • 18 април 2019 14:00

  • 2209
  • 2
Откриха причината за най-масовото измиране на видове в историята
© Pixabay

Учени от университета в Синсинати и Китайския университет по геонауки установиха, че най-масовото измиране в историята е предизвикано от вулканични изригвания, съобщи Физ.орг.

В седименти на 252 милиона години в целия свят са открити следи от живак, който бил изхвърлен в атмосферата при горене на въглищни залежи. С дъждовете този метал попаднал в морета и океани, а след това - в морски седименти. По същото време се стигнало до масовото пермско измиране, известно също като великото измиране.

Вулканични изригвания имало на територията на т.нар. сибирски трапове - вулканична система, за която е характерно изригването на множество разтопени скали за кратко време. Магмата хиляди години излизала на повърхността през цепнатини в земята. Във въздуха били изхвърлени 3 милиона куб. км пепел, а средната температура се повишила с 10 градуса Целзий.

В резултат се увеличила киселинността на морската вода и се разраснали мъртвите зони - райони с много ниско съдържание на кислород, в моретата. Това довело до изчезване на 96 процента от морските видове, 73 процента от видовете сухоземни гръбначни и 83 процента от насекомите.

По мнението на учените, намаляването на биологичното разнообразие продължило 60 хиляди години.

БТА
2209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.04.19 | 07:08

2

А сега ХОРАТА са причина за масовото измиране и изчезване на животинските видове ! За има няма 2 века ,е...хме мама та на една планета,и продължаваме с пълна сила.

1

2019.04.18 | 14:49

1

и Ванга го е предрекла

Добави коментар

Водещи новини