Редовните упражнения "подмладяват" артериите

  • 22 май 2018 09:05

  • 1626
  • 0
Редовните упражнения "подмладяват" артериите
© Pixabay

Упражненията четири или пет пъти седмично са ключови за предпазване на главни артерии от втвърдяване и за добро здраве на сърцето, съобщава БТА, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Авторите му от изследователски институт в Далас, Тексас, обаче отбелязват, че физическата активност два или три пъти седмично оказва благоприятно въздействие само върху някои артерии. Настоящото изследване, публикувано в сп. "Journal of Physiology", е обхванало 100 души, прехвърлили 60-годишна възраст.

За целите му са анализирани досегашната физическа активност на участниците и е измерено втвърдяването на артериите им. Изследователите са установили, че 30-минутни упражнения два или три пъти седмично "подмладяват" артериите със среден размер, снабдяващи с кръв главата и шията.

При хората, които тренират четири или пет пъти седмично, не само въпросните артерии са по-здрави, но и главните артерии, снабдяващи с кръв гръдната и коремната област.

Артериите са кръвоносни съдове, транспортиращи кръв от и до сърцето и до всички части на тялото. С напредване на възрастта, както и в резултат на нездравословен начин на живот, те са предразположени към втвърдяване.

"Настоящото изследване дава насоки за разработване на тренировъчни програми за здраво сърце и съдове и напомня, че редовната физическа активност е в състояние да противодейства на процесите на стареене. Хората обаче не трябва да отлагат упражненията за късна възраст, когато много от пораженията върху сърцето и съдовете са необратими", казва д-р Бенджамин Ливайн от изследователския екип.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини