Мъжът, който иска да засели Марс - с лекция у нас

  • 19 декември 2017 12:57

  • 2043
  • 0
Мъжът, който иска да засели Марс - с лекция у нас
© pixabay.com

На 23 март 2018 година в Ивент Център в София ще се състои публична лекция на Бас Лансдорп, лидер на водещата частна инициатива от Европа, по една от най-актуалните теми за цялото човечество - за изпращане на астронавти към Марс. Това съобщи в Националния пресцентър на БТА Момчил Кръстев - председател на фондация "Елевейт", организатор на събитието. БТА е медиен партньор на публичното представяне на идеята.

Във видео обръщение Бас Лансдорп поздрави участниците в пресконференцията и обеща интересна дискусия през март догодина по тема за покоряването на Червената планета.

Целта може да бъде постигната в следващите десетилетия и консенсус сред водещите страни, изследователи на космоса, съществува, каза Момчил Кръстев.

Петър Гецов - директор на Института за космически изследвания и технологии - БАН, посочи, че България може да допринесе много за проекта. Наши учени са участвали в подготовката на две мисии до спътника на Марс - Фобос, участваме и в разработване на мисията за изпращане на марсоход на Червената планета. А българските космически храни и наша оранжерия могат да се използват от бъдещите астронавти, каза Петър Гецов.

Първият български космонавт Герги Иванов също е посочил пред организаторите на събитието догодина, че подкрепя инициативата за мисия до Марс. Той предлага първо да се покори Луната, която да се използва за база за достигане на Марс, каза Момчил Кръстев. Вече има различни организации, които подкрепят идеята за покоряване на Марс. Сред тях са Холандската търговска камара в България, Бизнес парк София и Българското астронавтско дружество, посочи той.

Нора Виткова
2043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини