Учени смятат, че на Марс може да има живот

  • 06 декември 2017 10:02

  • 8113
  • 0
Учени смятат, че на Марс може да има живот
© Pixabay

Учените от различни космически агенции търсят доказателства за извънземен живот в близкия Космос. Една от надеждите им е планетата Марс.

Червената планета е четвъртата, намираща се най-близо до Слънцето. Големите надежди на учените са да открият на Марс признаци на живот или поне доказателства че е имало такъв в миналото. Става дума за най-прости форми на живот - микроскопични организми като едноклетъчните бактерии.

Преди около две години от НАСА сензационно обявиха, че на повърхността на Марс има течаща вода и това дава надежди, че в нея може да има първичен живот. Това твърдение беше базирано на сателитни снимки, на които се виждат тъмни ивици върху някои склонове. Според учените това вероятно е вода, примесена с различни соли, които и помагат да не замръзне при изключително ниските температури. Подобни плътни потоци от вода със соли се наблюдават и на някои места на Земята. Тази година обаче научен екип оборва това изследване от 2015 г. и смята, че това са просто влажни ивици пясък, но не и течаща вода, съобщава Дарик.

Има много неща, които показват, че Марс е имала поне потенциал за живот в миналото. И ако това се е случило, има възможност за живот, скрит дълбоко под повърхността, смятат учените.

Мая Йорданова
8113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини