Откриха гигантска „магнитна опашка“ на Марс

  • 23 октомври 2017 14:10

  • 2320
  • 0
Откриха гигантска „магнитна опашка“ на Марс
© Pixabay

Учени от НАСА откриха невидима, усукана „магнитна опашка“, която придружава Марс в орбитата му около Слънцето. Според тях тя е причинена от слънчевите ветрове и може да помогне да си обясним как атмосферата на Марс изтича в космоса. Откритието се базира на данни, изпратени от космическия апарат MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution), който изследва атмосферата на Червената планета и изучава необичайното ѝ магнитно поле, пише сп. "Обекти", цитирайки Science Alert.

„Открихме, че магнитната опашка на Марс е уникална в нашата Слънчева система – казва Джина ди Брачио от космическия център „Годар“ в Мериленд. – Не е като магнитната опашка на Венера, планета без собствено магнитно поле, нито като Земята, която е обградена от собствено, вътрешно генерирано магнитно поле. Вместо това е хибрид между двете.“

Според учените взаимодействието между магнетизма на слънчевите ветрове, и джобовете остатъчен магнетизъм на Марс са осигурили на атмосферните частици път за бягство в открития космос. Смята се, че именно слънчевите ветрове са причината Марс да остане без атмосфера преди милиарди години. Сега същите те причиняват този уникален ефект на магнитната опашка, като се съчетават с областите на локален магнетизъм, които са останали на Марс.

Novini.bg
2320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини