Какво не знам за лука

  • 11 юли 2017 11:40

  • 22943
  • 2
Какво не знам за лука
© Novini.bg

Лукът е един от консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва с кулинарията като основна съставка- в салата и ястия. Foodpanda, подбра няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук.

    •    Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, които имат ползи за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.
    •    Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.

    •    Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.
    •    Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.
    •    Има теория, но все още не доказана, че престоелият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.
    •    Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
22943 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.07.30 | 09:40

2
pravi madete golemi
Еи

2017.07.12 | 19:32

1
И изостря гастрита.

Добави коментар

Водещи новини