Учени анализираха бира на 100 години

  • 31 март 2017 16:01

  • 1923
  • 1
Учени анализираха бира на 100 години
© Getty Images

Чешки учени анализираха светла бира на 100 години, открита при ремонт на пивоварна, и успяха да опишат оригиналните характеристики, информира в. "Дейли мейл",цитиран от БТА.

Бирата е била много добре запазена и учените дори са я опитали. Вкусът й освен плодов е бил и кисел, и "фекален". Той обаче бил съвсем приемлив.

"Беше лека, мътна, с интензивен послевкус на сяра и фекалии", пишат учените.

Химическият анализ е разкрил оригиналния състав, съдържанието на алкохола, цвета, общата киселинност. Учените от института по пивоварство в Прага са използвали метода високоефективната течна хроматография, както и други техники. Те са направили и ДНК анализ, за да идентифицират евентуални налични организми.

Старата бира съдържа повече алкохол и не е толкова горчива, колкото сегашната. Тя има и повече желязо, мед, манган и цинк. Произведена е от пивоварната в Залиниче, където е съхранявана в голям студен склад. Бутилките са от тъмно стъкло.

Последвайте канала на

Novini.bg
1923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Реалист

2017.04.01 | 19:05

1
"Фекален" вкус ? То това "учените" хора са опитвали всичко.

Добави коментар

Водещи новини