Как да пържим картофките, за да не са опасни за здравето

  • 05 юни 2015 17:31

  • 12918
  • 5
Как да пържим картофките, за да не са опасни за здравето
© Getty Images/Guliver

Британски специалисти съветват да пържим картофките най-много до бледо златисто, за да избегнем риска от рак, пише в. "Дейли мейл".

Агенцията за хранителни стандарти предупреждава, че когато пържим някои храни при високи температури и се получава по-тъмен цвят, тогава се формира веществото акриламид. То е канцерогенно и се съдържа също в цигарения дим. 51 процента от излагането на децата на акриламиди идва от пържените картофки, чипсовете и крокетите. Всички те трябва да се пържат до бледо златисто, за да не представляват опасност за здравето.

Същото важи и за печените филийки - те не трябва да се свалят препечени от тостера, за да не съдържат акриламид. Родителите е добре да ограничат приема на чипсове от децата през седмицата.

Научни изследвания с опитни животни доказаха, че акриламидът и неговият метаболит глицидамидът са генотоксични и канцерогенни. Те увреждат ДНК и причиняват рак, а децата са най-уязвими в това отношение.

Последвайте канала на

Нора Виткова
12918 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
прИпечени ?!?!

2016.11.04 | 02:04

5
Ей аборигени !
Българин

2016.11.04 | 02:04

4
Пълни глупости , тия ни казват да не ядем припечени филии ли ? То това си е въглен ,при това е полезен , откъде накъде да ми навреди ? Пълни измишльотини.

2016.11.04 | 02:04

3
На Сл.бряг на британските пияници им ги давайте сурови, иначе ще хванат рак от пиене!!!!!!!!

2016.11.04 | 02:04

2
Значи да ядем сурови картофи - тип а л,англе ?Я кажете името на този "учен" и от кой университет е?Да не е от Кембрийдж ?
не син

2016.11.04 | 02:03

1
Затова са толкова деградирали британците и производните им - янките !

Добави коментар

Водещи новини