Климатичните промени не се интересуват кой вярва и кой не вярва в тях

  • 01 април 2013 17:34

  • 1278
  • 0
Климатичните промени не се интересуват кой вярва и кой не вярва в тях
©

Пролет в Европа. Сезон 2013-та. Арктическа пролет. В почти буквалния смисъл. Населени места, откъснати от света, снежна блокада по пътищата, температури в Полша, които падат до минус 24 по Целзий. И парадоксалното на първо четене твърдение на климатолозите, че виновник за всичко това е глобалното затопляне.

"Затоплянето не значи само високи температури и хубаво време винаги", каза Георги Стефанов от WWF, цитиран от БНТ.

Ще се наложи да свикваме с объркващите категории. Британските експерти по климата, които впрочем дават и ценни съвети на правителството, са насочили подозренията си към арктическите ледове и активното им топене. При първите сателитни наблюдения на района през 1979-та ледовете покриват седем милиона квадратни километра от океана през лятото. През септември 2012 г. площта им се е свила наполовина, че и повече. Отделянето на огромни количества студена вода влияе на топлия Гълфстрийм. Затоплянето на въздуха над океана пък избутва арктически маси към Европа. И сервира изкривеното понятие за пролет над западната и централната част на континента, че и по-далеч. В общи линии, това твърди докладът на британските учени.

"Но той не е първият, нито последният. Просто е поредният, който твърди с определени научни доказателства, че даден процес се случва", коментира още Стефанов.

Студената пролет на 2013-та е само част от странностите на времето, с които дори и европейците се налага да свикват. Чудото не е за три дни, а има предистория. От началото на годината зимата беше твърде топла. Процес, който вероятно е разтопил повече лед и е докарал студеното време на континента. Частен случай в една обща картина.

"Това застудяване, ако продължи, може да доведе до един много сериозен проблем със земеделските култури, с тяхното закъсняване. Точно тези взаимовръзки - екосистемите, било естествени или човешки, свързани със земеделието, подлежат на едни сериозни рискове и щети, ако ние не сме готови да се приспособим", допълни експертът.

Климатичните промени не се интересуват кой вярва и кой не вярва в тях. Важно е кой се адаптира и кой разчита вярно и навреме знаците, които природата дава на хората. За да реагира навреме - преди студът, жегата, сушата или водата да ни дойдат в повече. При това неочаквано.

Последвайте канала на

1278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини