-
05 февруари 2013 13:30
- 1180
- 0
!["Кухнята на храмовете" в Южна Корея храни и тялото, и душата](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2013-06/big/kuhnqta-na-hramovete-v-iujna-koreq-hrani-i-tqloto-i-dushata-126828.jpg)
Кухнята на будистките монаси, която строго забранява всички храни, способни да предизвикат гняв или да стимулират либидото, отново става много популярна сред южнокорейците, едно от най-стресираните общества в Азия.
Наричано "кухнята на храмовете", това кулинарно изкуство, излиза извън манастирите и се появява на видно място в ресторантските менюта, благодарение на забележителната си простота и здравословност.
Петдесет и четири годишният монах Джокмун от десетилетия е убеден привърженик на тази кухня и популяризира този хранителен режим, който според него, храни както тялото, така и душата. В скромния храм Судокса в Пхьонтхек, на 60 км южно от Сеул, той преподава тайните на тази кухня на дузина ученици, повечето южнокорейци.
Монахът с бръсната глава, кръгло лице и загоряла кожа упражнява умението си да борави с ножа, режейки пъргаво краставици, чушки и тънки парченца тофу. Днес менюто включва тофу, запържено в сос от сливи, задушени гъби, кимчи (люта туршия) от репички и юфка със сос от чили и зеленчуци.
"Кухнята на храмовете предлага нискокалорични ястия, които действат благотворно на тялото и пречистват духа", уверява Джокмун, режейки тофуто на тънки ивички, за да може да поеме сливовия сос.
Като изключим ограничен брой млечни продукти, тази кухня е строго вегетарианска (не се използва нито един продукт с животински произход). Основните й съставки са зеленчуците, зелените подправки и корените.Не всички зеленчуци обаче: забранен е например дивият лук, празът, чесънът, лукът и лукът шалот, наречени в будистката традиция "петте пикантни зеленчука". "Твърди се, че когато се ядат сурови, тези зеленчуци събуждат либидото, а сготвени - предизвикват гняв и лакомия", обяснява монахът.
Южна Корея е третият по големина производител на чесън в света и ненаситен потребител на това луковично растение. Да не използват чесън при приготвяне на традиционното корейско ястие кимчи за мнозина изглежда немислимо. Джокмун обаче е непреклонен. В годините, когато следвал журналистика в будистки колеж, той със смайване установил, че шалотът, чесънът и дори изкуствените ароматни подправки се използват в ястията, приготвяни в готварниците на храмовете. Решен да върне славата на истинската кухня на храмовете, той възприема чергарския начин на живот - обикаля манастирите с именити майстори готвачи, за да записва рецептите им.
Преди 20 години Джокмун създава школа, посветена на корейската кухня на храмовете, в която е обграден от монаси и монахини, споделящи идеите му. За да разпространява знанията си, той участва в много телевизионни кулинарни предавания и пише няколко книги, най-известната от които е издадена през 2000 г., а сега се преиздава шести път. Монахът смята, че неговата кухня е по-изкушаваща, включително за чужденците, от традиционната южнокорейска, в която се използват много сол и подправки.
Четиридесет и три годишната Чан Бон-сук казва, че курсовете на Джокмун й дават възможност да приготвя по-здравословна храна
за семейството си. "Прилагам у дома всичко, което научавам тук, главно заради сина ми, който страда от кожни алергии", обяснява тя.
Алергиите почти изчезнали, но на нея все още й е трудно да убеди мъжа си в предимствата на тази кухня. "Променям малко рецептите, за да направя ястията малко по-приятни за него", признава тя. "Когато приготвям тиква на пара, например, добавям няколко скариди към гъбите, тофуто, лука и семената от гинко, включени в рецептата".
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
![Атанас Зафиров е новият председател на БСП](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007369.jpg)
Атанас Зафиров е новият председател на БСП
16 февруари 202518:15
![Новият председател на БСП: От днес партията ще е по-различна](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007376.png)
Новият председател на БСП: От днес партията ще е по-различна
16 февруари 202519:50
![Теменужка Петкова отива в Брюксел, представя напредъка ни за приемане на еврото](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007382.jpg)
Теменужка Петкова отива в Брюксел, представя напредъка ни за приемане на еврото
16 февруари 202521:04
![Министър Тахов: Възможно е да възприемем надценката да е до 30% на хранителните продукти](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007378.png)
Министър Тахов: Възможно е да възприемем надценката да е до 30% на хранителните продукти
16 февруари 202520:27
![Левон Хампарцумян: Таван на надценките може много лесно да се преодолее](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007372.png)
Левон Хампарцумян: Таван на надценките може много лесно да се преодолее
16 февруари 202518:43
![Критично остава състоянието на единия от ранените при тежката катастрофа край Видин](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007381.png)
Критично остава състоянието на единия от ранените при тежката катастрофа край Видин
16 февруари 202520:52
![Въздушната линейка транспортира мъж със съмнения за инсулт от ски писта в Боровец](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007371.jpg)
Въздушната линейка транспортира мъж със съмнения за инсулт от ски писта в Боровец
16 февруари 202518:30
![Издирват жена и 7-годишното ѝ дете от Благоевградско](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007385.png)
Издирват жена и 7-годишното ѝ дете от Благоевградско
16 февруари 202521:53
![Разкриха подробности за питането на САЩ към Европа за гаранции за сигурността на Украйна](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007373.jpg)
Разкриха подробности за питането на САЩ към Европа за гаранции за сигурността на Украйна
16 февруари 202519:04