-
05 февруари 2013 13:30
- 1180
- 0
Кухнята на будистките монаси, която строго забранява всички храни, способни да предизвикат гняв или да стимулират либидото, отново става много популярна сред южнокорейците, едно от най-стресираните общества в Азия.
Наричано "кухнята на храмовете", това кулинарно изкуство, излиза извън манастирите и се появява на видно място в ресторантските менюта, благодарение на забележителната си простота и здравословност.
Петдесет и четири годишният монах Джокмун от десетилетия е убеден привърженик на тази кухня и популяризира този хранителен режим, който според него, храни както тялото, така и душата. В скромния храм Судокса в Пхьонтхек, на 60 км южно от Сеул, той преподава тайните на тази кухня на дузина ученици, повечето южнокорейци.
Монахът с бръсната глава, кръгло лице и загоряла кожа упражнява умението си да борави с ножа, режейки пъргаво краставици, чушки и тънки парченца тофу. Днес менюто включва тофу, запържено в сос от сливи, задушени гъби, кимчи (люта туршия) от репички и юфка със сос от чили и зеленчуци.
"Кухнята на храмовете предлага нискокалорични ястия, които действат благотворно на тялото и пречистват духа", уверява Джокмун, режейки тофуто на тънки ивички, за да може да поеме сливовия сос.
Като изключим ограничен брой млечни продукти, тази кухня е строго вегетарианска (не се използва нито един продукт с животински произход). Основните й съставки са зеленчуците, зелените подправки и корените.Не всички зеленчуци обаче: забранен е например дивият лук, празът, чесънът, лукът и лукът шалот, наречени в будистката традиция "петте пикантни зеленчука". "Твърди се, че когато се ядат сурови, тези зеленчуци събуждат либидото, а сготвени - предизвикват гняв и лакомия", обяснява монахът.
Южна Корея е третият по големина производител на чесън в света и ненаситен потребител на това луковично растение. Да не използват чесън при приготвяне на традиционното корейско ястие кимчи за мнозина изглежда немислимо. Джокмун обаче е непреклонен. В годините, когато следвал журналистика в будистки колеж, той със смайване установил, че шалотът, чесънът и дори изкуствените ароматни подправки се използват в ястията, приготвяни в готварниците на храмовете. Решен да върне славата на истинската кухня на храмовете, той възприема чергарския начин на живот - обикаля манастирите с именити майстори готвачи, за да записва рецептите им.
Преди 20 години Джокмун създава школа, посветена на корейската кухня на храмовете, в която е обграден от монаси и монахини, споделящи идеите му. За да разпространява знанията си, той участва в много телевизионни кулинарни предавания и пише няколко книги, най-известната от които е издадена през 2000 г., а сега се преиздава шести път. Монахът смята, че неговата кухня е по-изкушаваща, включително за чужденците, от традиционната южнокорейска, в която се използват много сол и подправки.
Четиридесет и три годишната Чан Бон-сук казва, че курсовете на Джокмун й дават възможност да приготвя по-здравословна храна
за семейството си. "Прилагам у дома всичко, което научавам тук, главно заради сина ми, който страда от кожни алергии", обяснява тя.
Алергиите почти изчезнали, но на нея все още й е трудно да убеди мъжа си в предимствата на тази кухня. "Променям малко рецептите, за да направя ястията малко по-приятни за него", признава тя. "Когато приготвям тиква на пара, например, добавям няколко скариди към гъбите, тофуто, лука и семената от гинко, включени в рецептата".
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Към момента ЕК не одобрява второто плащане по ПВУ
29 ноември 202416:21
Кирил Петков: Ако се отиде на избори с премиер Главчев и Сарафов - главен прокурор, това ще е раят за Пеевски
29 ноември 202418:06
Евродепутатите Радан Кънев, Кристиан Вигенин и Емил Радев спориха чия е вината за политическото безплодие на 51-я парламент
29 ноември 202417:44
Проф. Константинов: Депутатите вземат по 500 лева на ден за нищоправене – спрете им парите
29 ноември 202419:01
Министър Тахов: Повторните проби за чума по животните във Велинград са 100% положителни
29 ноември 202418:19
Снежен апокалипсис: "Петрохан" и "Хемус" - блокирани
29 ноември 202417:02
Хиляди останаха без парно и топла вода в София заради авария на главен топлопровод
29 ноември 202417:40
Стилистът Гроздан Михайлов загуби тежката битка с рака. Мария Бакалова: Винаги ще те обичам!
29 ноември 202417:59
Украински "Криле" унищожиха руски "Зоопарк"
29 ноември 202416:20