България и Швейцария ще си сътрудничат в културната сфера

  • 14 март 2023 14:39

  • 361
  • 1
България и Швейцария ще си сътрудничат в културната сфера
© Министерство на културата
Слушай новината Слушай новината

Министърът на културата Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и се срещна днес с посланика на Швейцария у нас Раймунд Фурер. Сред темите на срещата бяха отличните двустранни отношения, както и потенциалът за развитие на сътрудничеството в областта на културата, образованието и науката, съобщават от пресцентъра на министерството.

Министър Тодоров спомена вече подписаното рамково споразумение между двете правителства и сподели, че като човек, който винаги се застъпва за културата, със съжаление е установил, че тя не е част от това споразумение. «Въпреки това вярвам, че можем да работим за активизиране на обмена в културата и да осъществим идеите си», изтъкна министър Тодоров.

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Австрия у нас

Посланик Фурер сподели, че пребивава повече от година в България и идеята за сътрудничество в областта на културата е много близка до сърцето му. Затова и, по думите му, независимо, че не е конкретно разписано в документ, културното сътрудничество между страните ни може да бъде развивано изключително успешно. Той очерта някои от дейностите, за които Посолството съдейства. Н. Пр. посочи и конкретни примери за подкрепа, като доставянето на орган в гр. Раковски, съвместна инициатива с Петър Найденов, както и великолепната изложба на Жорж Папазов в Националната галерия, която ще може да се види само до края на седмицата. Н. Пр. Фурер даде пример и с участието на швейцарски автори в инициативата «Нощта на литературата» и на филмови фестивали у нас. Швейцарската държава осигурява и стипендии за творци, като дори в настоящия момент се разглежда българска кандидатура.

Министър Тодоров допълни казаното от посланика с думите, че в Сливен също има орган, докаран от Швейцария. Припомни, че Софийската опера и балет в продължение на дълги години гостувала на страната, а има и много български артисти, които работят там. Бе спомената и изложбата на тракийското ни културно наследство в музея в Базел, като пример за бъдещи възможности за сътрудничество.

Двупосочността на обмена е изключително важна, особено в настоящите трудни времена, каза посланик Фурер.

Участниците в разговора бяха единодушни, че големите творци и културни институти имат запълнени програми за години напред и сега е моментът да бъдат заложени конкрени идеи, за да имаме до една-две години вече реално активизиран двустранен обмен.

Освен това е важно да се работи и за развитието на млади и обещаващи творци. Това носи някои рискове, но е много перспективно, посочи Н. Пр. Фурер. В тази връзка министър Тодоров представи нов проект в рамките на фестивала «Алегра» – Младежки фестивален оркестър, в който са включени музиканти от цял свят. «Искаме в близките години да привлечем млади изпълнителни от Швейцария», посочи министър Тодоров.

Необходимостта от сътрудничество между различните министерства у нас бе друг акцент в разговора. В тази посока вече се работи по дигитална карта съвместно с министерствата на туризма и на земеделието, която ще спомогне за популяризиране на възможностите за културен туризъм у нас, сподели министър Тодоров.

Той благодари на послалник Фурер за специалното му отношение към културата и изрази очакването си за ползотворна съвместна работа в тази изключително важна за двустранните ни отношения сфера.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
девиз:

2023.03.14 | 16:54

1
да превърнем Швейцария в България!

Добави коментар

Водещи новини