Министър Тодоров подари на Джон Малкович книга за културното наследство на България

  • 17 февруари 2023 17:08

  • 340
  • 0
Министър Тодоров подари на Джон Малкович книга за културното наследство на България
© Министерство на културата
Слушай новината Слушай новината

Министърът на културата Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и подари на световноизвестния актьор Джон Малкович книга - фотоалбум, която представя богатото културно наследство на България.

Това се случи в Национална галерия „Квадрат 500”, където тази вечер с вернисаж от 18 до 20 ч. ще се състои официалното откриване на изложбата „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията” на американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация „Lucie” Сандро Милър.

Експозицията се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, съобщават от пресцентъра на министерството.

Относно изложбата Джон Малкович сподели, че тя е проект, по който заедно със Сандро Милър са работили няколко години и за него творческият процес е бил много забавен. „Самият г-н Милър е много талантлив фотограф и с много ясна представа какво точно целеше. Екипът му бе чудесен и за мен бе голямо удоволствие да работя с тях и съм щастлив, че много хора по света видяха изложбата и сега тя е тук при вас”, сподели прочутият актьор.

Той изказа специални благодарности на Министерството на културата и на всички, помогнали за представянето на изложбата, както и на Народния театър „Иван Вазов”, където по-късно вечерта ще изиграе за втори път постановката „В самотата на памуковите полета” от Бернар-Мари Колтес.

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХXI век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“.

Изложбата включва 61 цветни и черно-бели фотографии, в които актьорът се превъплъщава в образите на известни личности. Той е смятан за един от най-великите американски актьори на XXI век. В серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки невероятно сполучливо в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителния фотографски подход на Милър портретите поглеждат с уважение към историята на това изкуство.

Джон Малкович вечеря в ресторанта на Хилда Казасян навръх Свети Валентин

„Майстори на фотографията“ се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и diChroma photography. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация „Лъчезар Цоцорков”. Изложбата е подкрепена от Програма „Култура“ на Столичната община и УниКредит Булбанк, осъществява се със съдействието на Народния театър „Иван Вазов“, Гранд хотел София, изба „Братя Минкови“ и Vip Digivision, официален представител на Leica.

Публиката ще може да я разгледа до 30 април 2023 г.

Цветелина Кирилова
340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини