Актьорът Владимир Пенев: Изкуството не трябва да дава отговори, а да задава правилните въпроси

  • 01 юни 2022 19:27

  • 2312
  • 1
Актьорът Владимир Пенев: Изкуството не трябва да дава отговори, а да задава правилните въпроси
© Булфото (архив)

"Изкуството не трябва да дава отговори, а да задава правилните въпроси, за да търсят хората своите решения", каза пред БТА актьорът Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май, който тази вечер отново излиза на варненска сцена като Андре в постановката на Народния театър „Бащата“.

С представлението на режисьора Диана Добрева бе поставено началото на 30-о издание на Международния театрален фестивал в крайморския град.

"Със сигурност тази роля ме натоварва по особен начин, защото е лична като преживяване, тъй като е свързана със спомени за близки хора", обясни Пенев. Според него никой не може да отговори на въпроса дали старостта трябва непременно да е самотна. Най-вероятно обаче, човек както се ражда в самота, така си и отива, каза актьорът. Според него няма отговор и на въпроса кое е по-мъчително - да усещаш и виждаш, че си в тежест за околните и да се чудиш как да им помогнеш или дори да не си даваш сметка, че си проблем.

"В анотацията на представлението пише, че Андре е 80-годишен мъж, но аз играя човек на моите години," допълни Пенев. Според него това е и голямата сила на пиесата – че повдига въпроси и поставя проблема, че разболяването, загубата на памет не е присъща само на най-възрастните и понякога се случва дори без човек да осъзнава.

„Ако играех 80-годишен, може би щеше да бъде някакво клинично занимание, а не изследване на една възможност, в която човек не може да намери правилното решение, защото то е извън нашите норми, морал, възпитание, дори извън любовта ни“, посочи актьорът.

Пенев сподели още, че за него най-важното е общуването между артистите и публиката. Според него една част от нея предпочита да се забавлява и там приключва нуждата й от театър, друга част обаче има потребност от сериозни неща.

"Въпросът е да има разнообразие и държавата да създава среда театърът да възпитава, да възвишава публиката", смята актьорът. Всичко, което се прави обаче, трябва да бъде равнопоставено, защото броят на зрителите в никакъв случай не определя стойността на постановката, бе категоричен Пенев.

„В Япония, където Народният театър наскоро участва в един от най-големите световни фестивали, има прочута каменна градина, в която се знае, че откъдето и да погледнеш, виждаш 12 камъка, а те всъщност са 13. Обикаляш, гледаш, за да разбереш накрая, че смисълът е в съзерцанието, в търсенето, в осъзнаването, че очевидното не изпълва съдържанието. Същото е и с театъра“, сподели актьорът.

Васил Найденов: Човек, когато много смята, особено в изкуството, не е на добре

За появата си пред варненската публика, пред която е дебютирал преди 40 години в ролята на Тузенбах в „Три сестри“ на Чехов, Пенев сподели, че това е едно щастливо съвпадение в неговия живот и е много вълнуващо. Той обаче допълни, че не отдава голямо значение на цифрата, която може отстрани да изглежда стряскащо, но е само миг и не отнема вярата му, че пред него има още много време.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.02 | 23:20

1
Пенев не е ли хомосексуалист?

Добави коментар

Водещи новини