Проф. Велислав Минеков: България е платила 700 000 лв. на Лувъра за изложба в коридор

  • 29 юни 2021 15:12

  • 10324
  • 49
Проф. Велислав Минеков: България е платила 700 000 лв. на Лувъра за изложба в коридор
© Булфото архив

За българската изложба в „Лувъра“ има нецелесъобразно изразходване на средства. 700 000 лв. е платила държавата на френския музей, за да постави българска изложба в коридор. Това обяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

„За първи път нашите съкровища са показани в Музея във Вашингтон през 1974 г. Това е първият опит да покажем нашата история и древно минало. Води до невероятен успех, но успехът има своето финансово изражение. В онези години, когато онази валута, която се ценеше толкова много, тя носеше на България близо 5 милиона долара, а това е сериозна цена. След този успех започва показване на нашите съкровища по целия свят. Абсолютно навсякъде, където е било възможно. И всеки път това е носело огромни приходи. За първи път в тази история ние плащаме, за да представим нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало. Ние заплащаме на Музей „Лувъра“ близо 700 000 лв., за да бъдат доставени нещата в един нещастен коридор“, допълни той.

Ивелина Димитрова подаде оставка като член на СЕМ

Проф. Минеков обяви още, че при отразяването на откриването на изложбата се забелязва и различното отношение към българските журналисти. „Разходите, които съм намерил дотук, възлизат на близо 20 000 лв. За съжаление едни журналисти са били по-любими от други, което виждаме в цената на техните пътни, дневни и квартири. Едни са настанени за 2 000 лв., а други само за 246 лв.“, посочи той.

Служебният министър подчерта, че няма да допусне културните ценности на България да продължат да бъдат излагани по този начин.

„Това е щета. Може би би било да има музеен обмен. Тогава трябва да знаем какъв точно е той и да се съгласим, ако той е толкова достоен по отношение на това, което ние показваме. Вече има такива предложения“, каза още проф. Минеков.

Съветът за електронни медии е към партията, която доскоро управляваше страната ни, коментира още проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си. Думите му са по повод вчерашната оставка на Ивелина Димитрова като член на СЕМ. Според Минеков тя много ясно е завила мотивите за действието си.

„Трима души от СЕМ са избрани от партия ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Един представлява президента Плевнелиев. Трябва да има промени в Закона за радиото и телевизията. Това е абсолютна щета. По този начин не може да се действа. Очаквам отговор на мое писмо, съобразено с действащия закон, за нарушеното ми право на отговор. Все още не съм получил такова от СЕМ, а и не знам дали след като това, което получих оттам, мога да очаквам нещо, което да е съществено и наистина да е съобразено с действащия закон“, допълни служебният министър.

Той изтъкна, че продължава да е налице и проблемът с неясната собственост на медиите. „Най-интересното е как е било плащано точно на такива медии, как те са били част от медийна политика на няколко министерства, как са получавали средства, прехвърлени от министерството, получени по европейски програми. Медии с неясна собственост. Какво низ задължава да помагаме точно на тях? Кога ще имаме ясно показани медии – кое чие е? Бъдещето Народно събрание незабавно трябва да реши какво правим в тази ситуация, тъй като това е повече от нетърпимо“, подчерта проф. Минеков.

Министърът на културата представи и новия директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

„НИНКН ще отговори на очакванията на обществеността“, заяви арх. Петров и обобщи основните сред тях – преустановяване на забавянето на преписките по съгласуване, както и вземането на адекватни мерки, свързани с опазване на културното наследство. По думите му Закона за културното наследство има „належаща, крещяща нужда от промени, защото без тях горепосоченото е невъзможно. В момента имаме неприложими процедури, описани в този закон“.

Арх. Петров се ангажира и с дигитализацията и актуализацията на статути и режими на опазване на недвижимите културни ценности от НИНКН.

Министър Минеков обяви също, че обещаната от него възможност за свободен износ на авторски произведения в чужбина вече е факт. „Писмото ми до Агенция „Митници” е подписано. Честито на българските художници!“, заяви той. Износът ще става чрез попълване на декларация от страна на авторите на творбите, която ще бъде качена на сайта на МК.

Сн. Министерство на културата

Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си напомни на медиите, че на 30 юни изтича законовият срок, в който трябва да подадат своите декларации в МК. Той призова политическите партии, сключващи договори за предизборна реклама, да не го правят с медии, които не присъстват в публичния регистър на Министерството на културата. А във ведомството ще бъде създадена работна група, която да огледа не само правилата за подаването на декларации, но и за намирането на най- подходящото решение, което да подсигури добра информираност на обществото относно медийните собственици и тяхното финансиране.

Novini.bg
10324 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
тип

2021.06.30 | 22:54

49
то не се ли плаща сума за охрана площ и после от билетите да се възстанови в пъти повече даденото Вие на глупци ли ни правите и всеки цирк плаща за площта на кметството ток и вода а после за месец сумата дадена в началото е поне по 20 или умножена по 50 пъти

2021.06.30 | 00:04

47
Нищо не са 700 хиляди други и милиони да платят няма да ги презентират

2021.06.30 | 09:55

48
АКО НЕ БЕШЕ В КОРИДОР, ЩЕШЕ ДА Е 20 ПЪТИ ПОВЕЧЕ, АМА ТИ, ОТ ТРИОТО, КЪДЕ ДА ГИ РАЗБИРШ ТЕЦЗИ НЕЩА

2021.06.29 | 17:03

20
Като видите герберас,онождай те го,герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото по силно квичи гербераста толкова по голям ще е берекета.
леле, мале

2021.06.29 | 21:17

46
Какъв изящен литературен език имате. Вие бяхте на протестите, платени от Божков, чиято външност се свързва само с полови органи... Жалка история!

2021.06.29 | 18:26

41
Лятото очаквайте новия филм от любимата ви поредица “ТИКВАКА 1,2,3”, а за огорчение на червената тиквена аудитория се очаква заснемане на новите епизоди от поредицата "Славуца цепи ТИКВЕНИЯ свинтер" "Радун разцепи ТИКВАКА с 200" и "Бай Ставри Пори ТИКВЕНИЯ анус" а завършека на поредицата ще е "Кой забремени ТИКВАКА"...приятно гледане...

2021.06.29 | 18:06

28
Всеки знае кво е гейбераско шибане,млад гейбер се засилва със заголен анус и се нанизва на славуца на чепа примерно,за справки ТИКВАТА,е тогава славуца беше забравил вазелина и се наложи тиквето да ходи в болница да го кърпят.След ТИКВЕНОТО премеждие всеки гербераст си намазва свинтера обилно с вазелин преди да излезе,за да не стават изненади.Тиквения свинтер още кърви и се налага честа смяна на памперса,че като се смесят кръв говна и тиква,и става една лъйнянокърваватиквеница.
Ана

2021.06.29 | 16:34

16
А в заглавието на изложбата дори нямаше думата България.
ISTORIK

2021.06.29 | 21:14

45
Тези съкровища са от време, когато България още не е възникнала на Балканския полуостров. Ама трябва не само се обича Родината, но и да се чете!

2021.06.29 | 15:34

2
Коридор ама в Лувъра
протестиращите

2021.06.29 | 21:13

44
Въобще не е коридор, а едни от най-шикозните зали в Лувъра. А иначе тгози министър се жалва, защото в изложбата не бяха включени крадените вещи на Божков!

2021.06.29 | 18:52

43
Лесно е само глупости за наивници да бълвате, ама една изложна някъде не можете да организират, ама кусури знаят да търсят! Правило при некадърниците

2021.06.29 | 18:49

42
Минеков освен с бесилките и ковчезите едва ли след време ще бъде запомнен с друго!

2021.06.29 | 18:17

40
Нищо чудно утре Северна Македония да плати на Лувъра и да изложи всичко като македонси съкровища.Минеков тогава ще изложи съкровищата на палатка.Минеков, с пръдня боя не се прави.
СЕМКОВО

2021.06.29 | 18:14

39
Професор Минетников го излагат в крайните квартали в писуарите. Там той дефилира неразпознаваемо облечен, като рунтав турски задник, за орален секс. Бахти простака!
СЕМКОВО

2021.06.29 | 18:14

38
Професор Минетников го излагат в крайните квартали в писуарите. Там той дефилира неразпознаваемо облечен, като рунтав турски задник, за орален секс. Бахти простака!

Добави коментар

Водещи новини