БНТ скочиха на Минеков, сезират международни институции в защита на медийната свобода

  • 08 юни 2021 10:08

  • 3115
  • 23
БНТ скочиха на Минеков, сезират международни институции в защита на медийната свобода
© БНТ

През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност, се съобщава в позиция на Националната телевизия, публикувана без редакторска намеса: 

За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници. 

Министър Велислав Минеков отговори на Кошлуков

Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти. В официално писмо от министерството бе поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни.

Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници.

Никога, нито един министър не си е позволявал публично, с писмо от министерството, да търси сметка на журналисти, да ги обявява за нарушители на закона, за заплаха за националната сигурност.

Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. Този натиск на властта има смразяващ ефект. Нашите колеги са силно притеснени за своята работа и професионална независимост. 

Кошлуков отговори в 6 точки на проф. Велислав Минеков

Господин Минеков неколкократно погази принципите и европейските стандарти на обществените медии, гарантирани от Закона за радио и телевизия. Нека припомним на всички представители на държавната власт и на политическите партии, че свободата на изразяване и редакционната независимост на медиите са един от основните стълбове на правата на човека в Европа:

а) Основен елемент на тези правозащитни стандарти е недопустимостта на политическа и правителствена намеса и цензура в медиите – частни и обществени.
б) Тези стандарти са гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата човека и основните свободи и са разгърнати в трайната практика на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (вж. напр. делата Sunday Times v. the United Kingdom, Observer and Guardian v. the United Kingdom, Thorgeir Thorgeirson v. Iceland).
в) Независимостта на журналистите и ненамесата в редакционната свобода от страна на политически фигури и правителството са сред основните гаранции за свободата на словото (вж. и Резолюция на Европейския парламент от 21 май 2013 относно Хартата на ЕС: стандарти за медийна свобода в Европейския съюз, както и Европейската харта за свободата на медиите, подписана от десетки водещи издания в Европа).
г) Тези норми и стандарти са включени и в нашата национална конституционна и законодателна уредба. В частност, чл. 5 от Закона за радиото и телевизията изрично гарантира независимостта на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса и въвежда абсолютна забрана за цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Заплахите и опитите за цензура от страна на министър Минеков изискват категорична реакция от Българската национална телевизия. Ето защо ще сезираме международните институции, дипломатическия корпус и  неправителствените организации в защита на медийната свобода.

По-конкретно, стенограми от изказванията на г-н Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпоредби на българското законодателство, които бяха безцеремонно нарушени, ще бъдат предоставени на: 

Европейския съвет за радио и телевизия ( EBU)

Европейската комисия чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция „Образование и култура“;
Директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права г-н Майкъл О'Флеърти;
Комисаря по правата на човека при Съвета на Европа г-жа Дуня Миятович;
Европейския парламент - Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ;
дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС и на САЩ в София.
СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репотери без граници“, както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите

БНТ ще продължи да изпълнява своите задължения и обществена функция, спазвайки журналистическите стандарти и принципите на редакционна независимост. За работата на водещи, репортери, редактори, оператори, режисьори и журналистите, работещи в БНТ, свидетелстват и десетките отличия на нашите колеги от български и международни организации с признание за техния професионализъм.

Радина Лазарова
3115 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
СЕСЕСЕРЕ СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 18:10

23
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА 83 СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...

2021.06.08 | 13:00

22
БНТ е змийско гнездо на ГЕРБ ! Тотално изчегъртване трябва ! Почнете с това хюмне Кошлуков !

2021.06.08 | 12:56

21
Защо не скачаха така преди служебното правителство?
истината

2021.06.08 | 12:53

20
ИЗЧЕГЪРТВАЙТЕ ТЕЗИ ПОДКУПНИ ЖУРНАЛИСТИ ОТ МЕДИИТЕ!Всички виждаме кой защитават.Да пишат и се жалват и на арменския поп.По-зависима журналистика у нас не е имало,доро при соца имаше мярка.
cxz

2021.06.08 | 12:28

19
моля,гласувайте, за да може да изчегъртаме един път завинаги тая комунистическа сган,начело с фатмака
Но

2021.06.08 | 10:57

7
Новото време ?! Ха ха

2021.06.08 | 12:24

18
Жалко за младите хора, но те също сами са си виновни. Като не знаят и не разбират, да отделят мъничко време и да се поинтересуват какво всъщност ги очаква.
Анархиста

2021.06.08 | 12:20

17
Ей ви ги на....фатмаци,чалгари,комуняги ей ви тъ..па ни п..рос..ти.
Гошо От ГЕРБ

2021.06.08 | 10:28

2
Другари и дригарки това ни чака след 11 юли ако не се мобилизираме всички трезвещо мислещи хора,които виждат целия напредак на страната през последните десетина години,на 11 юли да си връщаме ГЕРБ и да вървим на пред,иначе не ни чака нищо добро

2021.06.08 | 12:09

16
Гошо гейбераста реши на изквичи от кочината и нищо не каза,защото няма членоразделна реч !

2021.06.08 | 11:23

11
Лятото очаквайте новия филм от любимата ви поредица “ТИКВАКА 1,2,3”, а за огорчение на червената тиквена аудитория се очаква заснемане на новите епизоди от поредицата "Славуца цепи ТИКВЕНИЯ свинтер" "Радун разцепи ТИКВАКА с 200" и "Бай Ставри Пори ТИКВЕНИЯ анус" а завършека на поредицата ще е "Кой забремени ТИКВАКА"...приятно гледане...

2021.06.08 | 11:09

9
Така е, но мислещите на са много, повечето плоскомо зъч ни се чалгос ват

2021.06.08 | 10:58

8
Съгласен От нас зависи!
Айде бе...

2021.06.08 | 12:08

15
...,а мога ли да знам,къде му...,,скочиха"...?!
......

2021.06.08 | 11:56

14
ХЕЙ ТАРИКАТ , НЕСТИГА,ЧЕ ХАРЧИШ ПАРИТЕ НИ ОТ ДАНЪЦИ ,ДОПЪЛНИТЕЛНО И ОТ РЕКЛАМИ ПОЛУЧАВАШ......КАТО БЪЛГ.ДАНЪКОПЛАТЕЦ НЕ ИСКАМ ПО ЕКРАНА НА БНТ РЕКЛАМИ......ПОГЛЕДНИ КОМШИЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ПО ТЕХНИТЕ НАЦ.ТВ КОЛКО ВРЕМЕ ЗА РЕКЛАМИ ОТДЕЛЯТ

Добави коментар

Водещи новини