Директорът на БНТ сезира международни институции за натиск от страна на проф. Минеков

  • 24 юни 2021 21:39

  • 2471
  • 24
Директорът на БНТ сезира международни институции за натиск от страна на проф. Минеков
© bulphoto (архив)

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал до международни организации и институции срещу служебният министъра на културата Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си заради негови изказвания, съобщиха от националната медия.

Полемиката между двамата започна, след като Минеков изрази публично възмущението си от прекъсването на редовната програма на националната телевизия заради пряко излъчване на пресконференция на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в по повод скандала с подслушванията. Той поиска обяснение от БНТ и СЕМ по казуса и определи случилото се като „много тежко нарушение“ и „намеса в националната сигурност“.

Проф. Минеков в лют спор в ефир с водещата на "Още от деня" по БНТ

Последва остра позиция от Управителният съвет на БНТ срещу Минеков, в която беше посочено, че ще бъдат сезирани международни институции заради „заплахи и опит за цензура от страна на служебния министър“. Действията на служебния министър бяха определени като политически и правителствен натиск, който има „смразяващ ефект“ за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала до евроинституциите е отбелязано, че в серия от публични изявления, включително и официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков тиражира множество неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика, обвини БНТ в нарушение на закона и поиска оставката на генералния директор включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

В документа е отбелязано, че твърденията на министъра, че е нарушен закона заради прекъсването на програмата, са определени като неверни. „Такова „внезапно прекъсване на програма“ би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно“, пишат от БНТ и припомнят, че част от пресконференцията е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили.

„При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна - партия ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията. Отбелязан е и фактът, че другите две големи телевизии - BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин като обществената медия“, допълват от обществената телевизия.

Напомня се и че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи. „БНТ очаква адресираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна“, уточняват от обществената медия.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

Novini.bg
2471 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.03 | 17:49

24
Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 16:43

23
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...

2021.06.24 | 21:55

1
Гн Минеков.Отстранетего.

2021.06.25 | 14:46

22
педераст минекоф,отсранете се.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.06.25 | 06:06

21
Мачкай това гейберско-депесарско ОПГ, Минеков. Всички в затвopа.
Протестиращ

2021.06.25 | 01:04

19
Минетков какъв "професор" е? По хвърляне на яйца ли? Или по псувни и палене на полицаи? Да се разследва него защо го излъчваха, докато хвърляше яйца заедно с платените мутри на Мафията!
Майтапчи Йово

2021.06.25 | 02:11

20
Тиквар, ти Минеков го остави, ами я ни кажи, кой е този, когото защитаваш, кой беше... Кошлуков бре, плазмодий мазен:)))?!?
Ох Горкият...

2021.06.25 | 00:11

18
....подпалвач Вандер Любе на партийният дом бил жертва на Минеков...!?Жив да го ожалиш...
Обществената телевизия

2021.06.24 | 23:48

17
действала като другите мисирки бтв и нова, те били с чуждестранни собственици и това е някакво оправдание пхахахахах Сами си се.рете малоум.ници, това само затвърждава защо сме на 112 място по сво.бода на словото

2021.06.24 | 23:34

16
Кошлуков и БНТ са подлога и подпора на крадеца и простака Борисов ! Необходимо е , задължително е да бъдат изчегъртани на ниво атом ! Да бъдат дамгосани и завинаги ликвидирани , премахнати от бъдещето на България !
баба гицка

2021.06.24 | 22:57

9
минета му завижда на кошлуков - минета е подълец и лизач на божков

2021.06.24 | 23:28

15
АЛОООООУ, другарко.... Я гаси тока и си лягай
минеков говори срещу божков

2021.06.24 | 23:16

13
и той му отвърна, тая опорка отдавна отпадна... дай нещо друго тролче

2021.06.24 | 23:07

10
Всички министри от назначения кабинет с изцъклени погледи,дрогират ли се?
мисирчиците на баце

2021.06.24 | 23:18

14
и доскоро на шиши 112 място сво.бода на сло.вото, дъното на дъната не само за ЕС, а за цяла Европа се оплакват от нат.иск... че искаме да имаме нормална телевизия с данъ.ците ни, а не мисирки разпространяващи пропаганда на определени поли.тически пар.тии. Е това е наглост на н-та степен

Добави коментар

Водещи новини