Химните на България и Европа с нови дигитални записи

  • 06 май 2024 09:39

  • 409
  • 0
© МС

Маестро Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи на химните на България и Европа в края на април. Те ще бъдат качени на сайта на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безвъзмездно. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Новите записи са направени в зала „България“ и освен че притежават висока художествена стойност, отговарят и на технически изисквания на новото време. 

„През XXI век – времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз“ – споделя министър Тодоров. 

Найден Тодоров: Усещането ми е, че всички са недоволни въобще от министрите

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е утвърдена за химн през 1964 г. През годините текстът е променян многократно. Оркестрацията на официалната версия на българския химн е на големия български композитор Александър Райчев. 

През 1972 г. Съветът на Европа приема „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на Европейската общност за официалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от „Ода на радостта“ от Фридрих Шилер. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини