С четене на "Тютюн" на 20 езика ще бъде отбелязан Европейският ден на езиците

  • 26 септември 2018 06:58

  • 804
  • 0
С четене на "Тютюн" на 20 езика ще бъде отбелязан Европейският ден на езиците
© Pixabay

С четене на романа "Тютюн" от Димитър Димов на близо 20 езика ще бъде отбелязан Европейският ден на езиците днес от 17.30 ч. в къщата-музей на писателя в столичния кв. "Лозенец", на ул. "Кръстьо Сарафов" 26, съобщават организаторите от Националния литературен музей.

Литературното четене на откъси от романа "Тютюн" ще бъде на български, френски, немски, испански, полски, чешки, гръцки, турски, румънски, хърватски, словенски, унгарски, руски, украински, словашки, монголски, китайски, японски и други.
Преди това, от 10.00 до 17.00 ч., ще има занимания с ученици и студенти - беседа за преводите на романа на различните езици и за техните преводачи, образователно-развлекателна игра, четене на откъси от романа.

В програмата е също временна изложба с материали, свързани с преводите на "Тютюн" на чужди езици и с изучаването на английски, френски, немски, испански и руски език от Димитър Димов, съобщи БТА. Посетителите ще могат да видят и коя е последната книга, останала недочетена при заминаването на писателя за Букурещ на 31 март 1966 г.

През 2010 г. Съветът на Европа, с подкрепата на Европейския съюз, обявява 26 септември за Европейски ден на езиците. Основни цели на отбелязването на този ден са да се популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да се насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст за повишаване на междукултурното разбирателство, припомнят от екипа.
 

Последвайте канала на

Владимир Василев
804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини