Четат ли децата през лятото?

  • 16 юли 2013 09:21

  • 935
  • 0
Четат ли децата през лятото?
©

С настъпването на месец юли започва и дългоочакваната от учениците лятна ваканция - времето за почивка и развлечения. Едно от малкото задължения, свързани с училище, които обаче ги очакват през летните месеци, са книгите от списъка по литература. Четат ли с интерес децата произведенията от него, или го пренебрегват заради по-интересни занимания?

Лятото е в разгара си и учениците прекарват дните навън, забравили за уроци и училище. Остава ли време на учениците за книгите от списъка и какви са проблемите, които те срещат с произведенията?

"По принцип нямат желание, защото това са книги, които не са много близки до техния начин на мислене", сподели Антония Миркова е преподавател по литература пред БНТ.

Според госпожа Миркова тайната се крие в подхода на преподавателя и отношението, което той възпитава у своите ученици към литературата.

"В преподаването е като в любовта, ако някой спечели сърцето ти, независимо от всичките му недостатъци, независимо от всичко, което го заобикаля, ти обичаш това, което се случва с него", твърди Миркова.

"Зависи, някой са ми интересни, някой не - зависи за какво се разказва в тях", каза ученичка от горния курс.

"В момента чета "Под игото", което ми е най-интересно", сподели момиче.

"Има интересни книги, обаче ние се падаме повече спортуващи и тренирамe повечко", казаха момчета.

Учениците споделят още, че предпочитат по-съвременни автори и произведения. Дали обаче, ако българските и световни класици не бяха част от програмата, децата биха ги прочели?

Последвайте канала на

935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини