Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативния Нобел за литература

  • 16 септември 2018 14:34

  • 2892
  • 2
Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативния Нобел за литература
© Getty (архив)

Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова награда за литература, като обясни, че иска да се съсредоточи върху писането, съобщи Ройтерс, цитирана от БНТ.

За отказа на писателя информираха организаторите на Новата литературна награда на страницата си във Фейсбук. Тя бе учредена през юли от шведски интелектуалци като алтернативна на Нобеловата, но с различни ценности и 10 пъти по-малък паричен еквивалент.

Харуки Мураками благодари за номинация, но каза, че "предпочита да се съсредоточи върху писането далече от вниманието на медиите". Той е сред най-известните японски писатели в чужбина и шансовете му за Нобелова награда се следят отблизо в Япония.

Останалите номинирани за Новата литературна награда са родената в Гваделупа френска писателка Мариз Конде, английският фантаст Нийл Геймън и родената във Виетнам канадска писателка Ким Тхуи. Всички те "изразиха ентусиазъм за номинацията си", казаха организаторите. Лауреатът на Новата литературна награда ще бъде обявен през октомври.

Тази година няма да бъде присъждана Нобеловата награда за литература заради кризата в Шведската академия, която избира лауреата. Седем от нейните членове подадоха оставка след разкрития за сексуални посегателства и финансови злоупотреби.

Валери Зайцев
2892 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.09.16 | 17:44

1
АНГЛИЧАНИТЕ СА ПРИТЕСНЕНИ, ТЕХНИЯ ИЗМИСЛЕН СВЯТ ОТ ОЦЕНКИ СЕ РАЗПАДА.
арсенич

2018.09.16 | 18:41

2
Къде видя англичани бе, ман:)))

Добави коментар

Водещи новини