Правим единен афиш за вход свободен в музея и театъра

  • 16 юли 2015 07:08

  • 1226
  • 2
Правим единен афиш за вход свободен в музея и театъра
© Булфото

Единен афиш за всички дни на отворените врати в музеите, театрите, галериите и културно-историческите атракции. Това е една от спешните мерки, които ще обсъждат на работна среща днес министрите на културата и образованието Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и Тодор Танев, председателката на комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметове и шефове на музеи, пише в. "Стандарт".

Идеята е спешно да се обобщят в един публичен регистър всички дни, в които културните институции пускат ученици без вход. Така през оставащите седмици от лятната ваканция родителите и любопитните младежи ще знаят кои артефакти могат да разгледат.

Инициативата децата до 18 г. да посещават безплатно чудесата на България е на г-жа Бозукова и бе лансирана със старта на едноименната кампания на "Стандарт" за 2015 г.

По време на днешната среща се очаква да се набележат конкретни мерки за провеждането на открити уроци в музеи, театри и културно-исторически атракции от новата учебна година.

Работната срещата в Министерството на културата е втора по проблема. Целта й е да изработи национална план-програма за безплатни посещения с образователна цел на учениците до 18 г. по Чудесата на България.

Шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева ще настоява да се разпише ясно статутът на учителите, които правят открити уроци в музеите.

В момента преподавателите изпадат в унизителната ситуация децата да събират вход за билета им. Идеята на Янка Такева е да се изготви специално споразумение между МОН, Министерството на културата и НСОРБ, в което да е разписано издаването на специален документ, с който учителите се освобождават от входна такса, когато водят децата в музеи и театри.

Очаква се наесен на специален форум да се обсъдят и разпишат открити уроци по културните обекти с образователна цел. Така например част от часовете по история на децата могат да са в исторически или археологически музей, по биология и география - в природо-научен, а часове по изкуства - в театър или галерия.

Преподавателите са категорични, че уроците "на терен" ще помогнат на децата да усвоят материала и ще "запалят" интереса им към различни сфери.

Последвайте канала на

1226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.25 | 22:11

2
И ако учителя иска да проведе урока си в Карлово, Калофер, Копривщица, Батак, Мадара, Преслав, Боянската църква и т.н. кой ще плати транспорта на учениците до съответния музей? Не е добре да помислят тези от министерството парите по проект Успех да се използват за действително учебна цел, а не за гланцови блокчета и оцветяванки.
FM

2015.07.16 | 08:42

1
Трябва ЕДИНЕН билет за Театър, Музей и Тоалетна.

Добави коментар

Водещи новини