Постоянна експозиция с каменна пластика се открива в Габрово

  • 06 ноември 2014 08:08

  • 1049
  • 0
Постоянна експозиция с каменна пластика се открива в Габрово
©

Постоянна експозиция с каменна пластика на открито се открива днес в централната част на Габрово. Експонатите са подбрани от фондовете на Регионалния исторически музей и архитектурно-етнографския музей "Етър", съобщиха от Регионалния исторически музей, цитирани от БТА.

Колекцията включва 15 културни ценности, които са паметници от античността и от Възраждането - капители, фризови блокове, плочи, декоративни елементи , корита от чешми, воденични камъни, бояджийски кюп.

Чрез специализирана консервационна намеса е осигурено опазването на паметниците на културата от външни посегателства и неблагоприятни климатични условия.

Информационни табели на български, английски и руски обясняват значението на всяка каменна пластика. Обособено е открито пространство със седящи места за контакти с посетителите.

Проектът на двата габровски музея, който е на обща стойност 11 736 лева, е получил финансова подкрепа от общината по програмата за култура. Новата експозиция е част от градския екскурзоводен маршрут и ще бъде достъпна за посетители целогодишно.

Последвайте канала на

1049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини