Откриха римски медицински инструмент край Мездра

  • 05 октомври 2014 12:24

  • 1509
  • 1
Откриха римски медицински инструмент край Мездра
©

Приключи дванайстият археологически сезон на крепостта "Калето" в Мездра. При разчистване на останките от римския период екипът на ст.н.с. д-р Сергей Торбатов от археологическия институт с музей към БАН е попаднал на ценни артефакти от II-IV век, пише kmeta.bg

Любопитство будят медицински инструмент от бронз, бронзов елемент от ключалка, тежести за рибарски мрежи, украсени със зооморфна пластика, оловна екзалгия (еталонна теглилка), бронзова колониална монета от времето на римския император Тит (79 - 81 г.) и бронзова апликация.

На повече от 50 находки от късната каменно-медна епоха пък се натъкнал екипът на археолога Георги Ганецовски от Регионален исторически музей във Враца. За втора поредна година теренните проучвания на обекта, които се финансират от Община Мездра, са съсредоточени върху западната част на скалния венец.

Сред най-значимите артефакти са добре запазено керамично съдче за течности, нефритена тесличка, фрагменти от украсени керамични съдове, гранитна топка за прашка, медна кука за въдица, кремъчна гладилка, пробой и стъргалка, горната част от керамична фигурка на Богинята майка, които са лежали в земята 7000 години.

Интерес представляват също намерените медна игла, кремъчен свредел за пробиване на дупки в дървени повърхности, две стъргалки за обработка на кожа и две костени шила.

"Сондажът, който разработихме, е с площ 24 кв. м. Целта ни бе да достигнем до скала, за да сме сигурни, че културните пластове са напълно изчерпани. Идеята е проучванията на обекта да приключат окончателно до 2018 г., за да може към края на програмния период 2014 - 2020 г. Община Мездра да кандидатства по оперативните програми на Европейския съюз за цялостно завършване на туристическата атракция археологически комплекс "Калето".

По време на тазгодишните разкопки доста посетители на комплекса можаха да видят отблизо какво правим. Аз изпитах истинско удоволствие от контактите си с чужденци, които проявиха голям интерес към проучванията ни. Това показва, че този обект има голям потенциал", разкри Георги Ганецовски.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1509 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иванов

2015.05.20 | 18:10

1
Поздравления, Георги! Чакат те нови археологически открития! :)

Добави коментар

Водещи новини