Анди Уорхол като фотомодел в нюйоркска изложба

  • 24 април 2013 20:47

  • 1039
  • 1
Анди Уорхол като фотомодел в нюйоркска изложба
©

Преди повече от 30 години в южната част на Франция обективът на фотоапарата преместил фокуса си върху обсебения от звездите съвременен творец Анди Уорхол. Така той се превърнал в обекта на фотоизследване, останало скрито след това за дълго в един канцеларски шкаф под буквата W (от Warhol на латиница), разказва "Ройтерс".

Миналата година приятел на фотографа Стив Ууд попаднал на находката от 35-милиметрови ленти и решил, че "изгубените" снимки заслужават своята Уорхол слава, пише dnevnik.bg.

В резултат на това се появява изложбата "Изгубени и после намерени" (Lost Then Found), която ще бъде открита на 3 май за десет дни в Ню Йорк в галерията 345 Meatpacking. В нея са включени необичайни фотографии на Уорхол, като например такива, в които позира с огромен слънчоглед и раница, със затворени очи или пък в много близки кадри. 

За фотосесията от 1981 г. не се знае много. Уорхол и Ууд, който е бил ветеран от вестника "Бритиш дейли експрес" както на предните фронтови линии, така и на модните ревюта, се запознават покрай общи познати, и по-точно нюйоркската ресторантьорка Илейн Кауфман, собственичка на свърталището на знаменитостите по онова време Elaine's. 

Фотографът и неговият модел преодолели първоначалната неохота един спрямо друг. Ууд преценил, че светлината, използвана от художниците импресионисти век по-рано, е идеална за снимки, а това спечелило и Уорхол, обясняват организаторите на изложбата.

Базираната в Питсбърг фондация "Анди Уорхол", която следи за спазването на канона на твореца, също е партньор на изложбата. 

Уорхол, който умира през 1987 г. на 58 години, е известен с поп арт картините си, превърнали се в поп икони, като тази на консервата със супа на Campbell's и портретите на звезди, включително на Мерилин Монро, Мик Джагър и Елвис Пресли. Освен това той се занимава и с музика и филми в студиото си, наречено "Фабриката" (Factory), което се превръща и в дома на цяло поколение нюйорски знаменитости и хипстъри, допълва агенцията.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1039 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.11 | 00:24

1
един по-различен П Е Д Е Р А З

Добави коментар

Водещи новини