"Полковникът-птица" идва от Русия

  • 10 май 2013 21:08

  • 2571
  • 1
"Полковникът-птица" идва от Русия
©

Зрелищен спектакъл на "Полковникът-птица" от Христо Бойчев, с много специални ефекти, идва от Русия.

Постановката на Сергей Бобровски в Липецкия държавен академичен театър "Лев Толстой" ще гостува в Сатиричния театър на 18 май от 19.30 ч., съобщават домакините. 

На сцената летят птици, стелят се купести облаци, лее се  вода и се сгъстява пара като в руска баня. . .

Зад яркостта, експресивността на сценичния език и комичността в постановката прозира тъжно-философската мисъл, че всички имаме право на свое място в този живот, че никой няма право да съди кое е право и  кое криво, бяло и черно, нормално и лудост, отбелязват от екипа.

Участват Емин Мамедов, Вячеслав Михеев, Владимир Борисов,  Андрей Литвинов, Александър Скачков, Максим Дмитроченков,  Дмитрий Ключников, Егор Корнев.

Спектакълът ще бъде с превод - титри. Билетите са по 8, 10 и 12 лв., за групови посещения - 8 лева.

Пиесата "Полковникът-птица" е поставена в повече от 40  страни. Сюжетът се основава на реална история. След извеждането на съветските войски от Германия в страната остава голямо  количество военни униформи, част от които практичните германци  изпращат като хуманитарна помощ в България, пише inews.bg.

Няколко униформи  попадат в клиника за душевноболни, което се превръща в отправна  точка за въображението на Христо Бойчев. В забравена от Бога и властите психиатрична клиника започва  работа млад лекар. Пациентите са бивши военни с различни  диагнози и фобии - всеки със своята пречупена съдба и мъка.  

Веднъж по погрешка от самолет на ООН им хвърлят хуманитарна  помощ - контейнери с консерви, шоколад и военни униформи.  Неочаквано мълчалият с години в апатия полковник Фетисов  "оживява" и въвежда в болницата казармен ред. 

Това се превръща в увлекателна игра, в която пациентите се  държат като здрави хора, и лекарят решава да не се меси в  случващото се. Обитателите на лудницата се обявяват за  подразделение на ООН, а самата болница - за сепаративна  европейска територия.

Предвождани от Полковника, пациентите  предприемат петдневен поход към Страсбург, подкрепяни от своя  лекар.  Не е ли целият живот една игра, не е ли всяка мечта, всяко  велико начинание проява на лудост - тогава къде са границите  между нормално и ненормално, норма и отклонение, внушава пиесата според познавачи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2571 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.11 | 14:53

1
подобно на похода на село индийски фанатици до Мекка през Индийския океан в "Сатанински строфи" на Салман Рушди

Добави коментар

Водещи новини