Филмите с доминиращи женски образи се предпочитат пред тези с главни мъжки роли

12 декември 2018 14:50

Филмите с доминиращи женски образи се предпочитат пред тези с главни мъжки роли
© Getty Images/Guliver
448 0

Филми с доминиращо женско присъствие, се представят по-добре в бокс офиса от тези с водещо мъжко присъствие. Това е показало ново изследване, вдъхновено от движението "Времето изтече", борещо се за равнопоставеност на жените и мъжете в шоубизнеса, предаде Асошиейтед прес.

Изследването е дело на компанията за подбор на таланти Агенция за креативни творци и на технологичната компания Шифт 7. За целите му са били анализирани 350 филма от целия свят, чиято премиера е била в периода 2014-2017 г. От тях 105 са били определени като продукции с водещо женско присъствие, а 245 - с водещо мъжко присъствие.

Изследването е установило, че филми, преминали през теста Бехдел, се справят по-добре в бокс офиса също. Въпросният тест, измислен от създателя на комикси Алисън Бехдел, оценява филмите, които включват два женски персонажа, водещи разговор за нещо различно от мъжа.

Изследователите установили, че всеки филм в бокс офиса, донесъл 1 милиард долара, в това число "Междузвездни войни: Силата се пробужда", "Джурасик свят" и "Красавицата и звяра", е преминал успешно теста Бехдел. Сред филмите, които са стрували над 100 милиона долара, онези, които се преминали през теста Бехдел, са събрали печалби от средно 618 милиона долара в целия свят. Филмите стрували над 100 милиона долара, които не са преминали през теста Бехдел, са събрали по-малко приходи, средно 413 милиона долара по света.

БТА
448 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини