Борис Велчев: Терористичните актове целят да всеят смут в обществото

  • 19 юли 2012 09:37

  • 1296
  • 0
Борис Велчев: Терористичните актове целят да всеят смут в обществото
© Булфото

"Разследването на атентат не е нещо, върху което имаме обширна практика, но това, което знам от докладите е, че се разследва ефективно и енергично.

На място изпратихме вероятно най-опитните следователи, те създадоха съответната организация.

Много щедро ще обменяме информация с всички партньорски служби, които могат да помогнат. Очевидно е, че има партньорски служби с много повече опит и знания. Очевидно е, че подобен акт не може да се разследва ефективно без да се търси потенциалната му международна проекция. От вчера е факт това сътрудничество, предполагам, че днес ще се задълбочи",  каза главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев в предаването "Преди всички" по БНР.

"Тези актове целят да всеят смут и страх в обществото. Колкото повече им позволим да го всеят този смут и страх, толкова повече ще са постигнали целта си. Според Наказателния кодекс се предвиждат изключително тежки наказания за подобно престъпление. Ако има съучастници те ще носят същото наказание", обясни Велчев.

Главният прокурор коментира и доклада на Европейската комисия, който обхваща голяма част от мандата му. Според него в доклада липсва статистика за борбата с организирана престъпност:

"Общият извод, който Комисията съвсем основателно прави е, че не могат да се разделят отговорностите за проблемите в противодействието в престъпността и в еднаква степен те се носят от органите на полицията, на прокуратурата и на съда. В този смисъл някаква оценка на прокуратурата е дадена. В доклада липсва една статистика, която единствено може да покаже системния характер на напредъка и това е броят на осъдените с влязла в сила присъда за участие в организирани престъпни групи. Този брой от пет години насам е нараснал повече от три пъти. Това ми се струва важно. ЕК следи важни и значими дела, за които и ние си даваме сметка за допълнителната си отговорност, но да се следят 5-10 или 20 дела, не е единственият критерии, за да се съди за една системна, която произвежда по 300 души, осъдени за организирана престъпна дейност годишно", каза Велчев.

Той обясни, че оправдателните присъди в България през последните 5 години варират между 2,5% и 3,5 %, което е нищожен процент.

Главният прокурор коментира и делото за братя Галеви. Той обясни, че към тях е имало особен интерес, което да не им позволи да напуснат страната: "Имаше такъв интерес почти до самия край. Тук органите на МВР не трябва да бъдат подценявани и обиждани, че са пропуснали братя Галеви. Имахме своите основания по силата, на които тези лица бяха подложени на системно оперативно наблюдение, но това не може да става неограничено във времето. Законодателството го допуска до 6 месеца. За съжаление някои процедури доведоха до там, че очакванията ни да се финализира съдебното дело не бяха оправдани, то продължи повече от 6 месеца, но не можехме да нарушим закона. Всякаква законова възможност да бъдат контролирани братя Галеви на територията на България беше активно използвана от органите на МВР".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1296 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини