Съветът на Европа: Купуването на гласове помрачи изборите в България

  • 21 март 2012 13:52

  • 927
  • 3
Съветът на Европа: Купуването на гласове помрачи изборите в България
©

Съветът на Европа определи търговията с гласове като основна слабост на проведените през октомври у нас местни избори. Това се казва в приетия в Страсбург доклад за България на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета, съобщава БНР.

В доклада за местните избори е записано, че купуването и продаването на гласове подкопава доверието в самия избирателен процес. Като плюс е отчетено това, че българското правителство криминализира търговията с гласове. Позицията на Конгреса обаче е, че трябва да се направи още за справяне с това явление.

"Въпросът с продаването и купуването на гласове вече е много сериозен. Мониторингът на подобни явления, в рамките на мисия като нашата, е доста трудна задача. Факт е обаче, че по време на срещите с различни организации, политици или обикновени хора този проблем неизбежно се споменаваше от всеки от тях. Никой от нас не е видял лично как някой продава или купува гласове. Тези неща не се правят публично и пред очите на всички, но слушахме толкова много за тях, че явно те представляват проблем някъде вътре в обществото. Затова смятаме, че криминализирането на търговията с гласове беше стъпка в правилната посока, но явно трябват и допълнителни мерки, за да се реши този проблем", обяснява докладчикът Михкел Юкхами.

Една от останалите препоръки в доклада е занапред на опозицията да бъдат дадени повече възможности за достъп до ръководните постове в избирателните комисии. Друга препоръка гласи, че малцинствата трябва да могат да провеждат избирателни кампании на майчиния си език.

Според докладчика Михкел Юкхами от Естония това не противоречи на записаното в конституцията ни, че официалният език в България е български, защото, по думите му, в ежедневния живот, част от който са и предизборните кампании, е допустимо да се използват малцинствени езици.

Обществените радио и телевизионни станции трябва да дадат безплатно ефирно време на всички кандидати, е друга препоръка от доклада. Неговият автор обясни, че сега само кандидатите, които могат да платят, имат възможност да стигнат до слушатели и зрители – което е недопустимо и трябва да има гарантиран минимум безплатно време при равни условия за всеки кандидат.

Докладът е препоръчителен, при неспазване на препоръките в него не се предвиждат санкции.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
927 3

Коментари 3

Добави коментар
Winnie

2013.11.30 | 19:05

3
Articles like these put the consumer in the driver seat-very imoptrant.
Candace

2013.11.30 | 03:48

2
Mighty useful. Make no mistake, I apectriape it.
Mizuki

2013.11.28 | 09:54

1
I rekocn you are quite dead on with that.

Добави коментар

Водещи новини