Ирена Соколова: Ударите под кръста са характерни за манталитета ни (видео)

  • 17 февруари 2017 14:00

  • 6045
  • 6
Ирена Соколова: Ударите под кръста са характерни за манталитета ни (видео)
© Личен архив

Ирена Соколова е родена на 24 януари 1971 г. в град Перник. Завършва висше образование в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Има диплома за "Социална психология" и психотерапевт. Завършила е и „Психодрама“ в Институт „Берхард Ахтенберг“ в Германия. Била е депутат от ГЕРБ. За около година бе и областен управител на ГЕРБ. Председател е на Жени ГЕРБ.

Г-жо Соколова, как ще оцените работата на 43-тото Народно събрание?

Беше много важно да покажем, че вторият кабинет „Борисов“ и 43-тото Народно събрание устойчиво продължават пътя на промените, които заложихме. Имахме прочит за несвършената работа в 41-я парламент и ясна посока накъде трябва да вървим. Имахме коалиционен кабинет и коалиционно мнозинство, които носеха след себе си дълга на уговорките, компромисите и изискването на намиране на диалогичен подход. Тази девиация бе предпоставка да напуснем Народното събрание и премиерът да даде оставка. Пътят на политиката, която водим, е един и същ. Следваме пътя на управлението на страната с десни приоми - да се развива предприемачеството, да имаме много добър финансов план, да увеличаваме приходите и да даваме възможност за развитие на бизнес средата.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори сме. Очаквате ли компроматна война и изобщо подготвена ли е ГЕРБ за фалшивите новини?

Това е голям проблем. Ако кажа, че това е така и в световен мащаб, няма да сгреша. Но ако кажа, че е това е особено силно в България, също няма да сгреша. Уви, ние имаме едно общество на ръба на примитивното. И аз не го казвам, защото това е обида, а защото е част от изследването на Хеерт Хофстеде, който разграничава обществата на различни типове. И ние имаме приомите на обществата, които не живеят в колективистичния модел. Нека не разбираме под това механичния сбор на хора, които правят едно и също нещо, а ония дух на съпричастност и екипност. Ние сме много силна индивудиалистична култура и в тоя смисъл надскачането, ударите под кръста, ритането под кокълчета е нещо типично за манталитета ни. В този смисъл компроматната война е един модел, който се смята за успешен. Едва ли не, ако не отговориш на критиката с критика, даже с още по-злостна, с още по-силен натиск, се приемаш за слаб или невеж.

Глобалната идея тук е, че този модел на злина, който се мултиплицира, разрушава абсолютно всички играчи в системата, разрушава най-важният елемент от системата и това са хората отсреща. Не случайно популизмът набира такава скорост. При него идеята е, че хората са срещу всички. Автоматично управленската класа и хората са противопоставени. Тук се смята, че този, който е изразител на мнението на хората, той е прав. Ние го наричаме популист, т.е. vox populi.

Ако не проумеем този голям феномен, който разрушава, ще влезем в много тежка спирала на взаимоотношения, които рефлектират много дълбоко. Не случайно се питаме защо имаме толкова бързо разрушаващи се ценности. Думите са предхождащи нашите действия. Ако човекът не обърне посоката на поведение и не си даде сметка колко набира скорост тази черна злостна атака, не си дава сметка, че я изпраща и към себе си.

Като депутат Вие бяхте член на Групите за приятелства с няколко държави. Кой чужд опит Ви впечатли?

Имам познанства и в Австрия и Швеция. Швеция е държава, от чийто опит може да почерпим. Можем да взаимстваме от много държави и модели, но те проработват през личностните качества тук. Какъвто и закон да е написан, ако не съблюдаваме морала и добрите практики, които имаме, той няма да даде резултат.

Вие сте председател на Жени-ГЕРБ. Имахте и кандидат за президент жена в лицето на г-жа Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23. Работите ли за това да има повече жени депутати?

Точно по този начин жени да работят за жени, не бих казала. Съжалявам за г-жа Цачева, защото тя е много добър човек и много компетентен административен управленец, който е много уважаван в чужбина. При последното пътуване в Китай, за първи път се позволи делегация да постави цветя на площада Тянанмън („Вратата на небесното спокойствие"). За пръв път на българска делегация се оказа тази чест. Към Цачева има много добро отношение заради нейните качества. По отношение на това какво прави женската ораганизация - тя дава възможност характерните женски качества да бъдат вплетени така, че партията да засили своята социална тъкан. Активен член на Жени ГЕРБ може да бъде само тази жена, която може да даде активно от себе си за партията. Има населени места, в които само женската структура на ГЕРБ е такъв тип неправителствена огранизация, която позволява да се раздвижи региона.

Вие работите за това Перник да бъде културна столица. Какво предстои за града?

След обичаят Сурва, мащабът нараства все повече, националният интерес се събужда когато предстои този празник. Но това е само зимната емблема на Перник. Перник е близо до София, от една страна ние нямаме обезлюдяване, защото живееещите в Перник работят в столицата. Донякъде културно-социалният живот се задоволява в София. Опитваме се за всяка категория хора да се задоволи нуждата на човека.

А по-конкретно в областта на културата какво е записано в предизборната програма на ГЕРБ?

Предстои много сериозен дебат по тема култура. Защото ако гледаме културата само през нейния красив външен дизайн, можем да си кажем, че без украса може. Но културата е много сериозен икономически механизъм. Културата вдига брутния вътрешен продукт, защото успява да улови изкушението на човека.

Културата засилва емоциите, а ние сме емоционални същества. Когато бъде събудена най-хубавата емоция, човешкото общество е изкушено да продължава да иска.

По-конкретно, много се направи за добра културна инфраструктура в това число изграждане на театри, опери, балети и т.н. Много се заложи и на рехабилитация на културно-исторически обекти. И тук идва въпросът как работим за хората, които са заети в областта на културата. Имаме работа в тази посока, естествено без да се спира изграждането на останалите компоненти. Важно е и развитието на т.нар. самодейна култура.

Вижте повече за ролята на жените в политиката и в партия ГЕРБ тук:

 

По материала работеха Галя Георгиева и Борислава Бибиновска

Последвайте канала на

Novini.bg
6045 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
НОВИТЕ ЛИЦА В БСП

2017.02.21 | 18:37

6
Милионери от БСП дърпат конците на Тома Томов и Елена Йончева. Ние питаме - Нинова, Георги Гергов и Кирил Добрев нови лица ли са? Или са олигарсите в партията ?

2017.02.21 | 18:25

5
Тази ли фитка е определена да замени изявите на Десито!? Или на още по-тъпата фитка Караянчева?

2017.02.21 | 18:25

4
ДА ТЕ ПАЗИ ГОСПОД ОТ ТАКИВА ШАРЛАТАНИ „ ПОЛИТИЦИ „

2017.02.21 | 18:25

3
Тази крава дава ли млеко или смуче от него

2017.02.21 | 18:24

2
гаджето на жокера ?

2017.02.21 | 16:53

1
За политиците - да разбира се спор има ли . Не забравяйте че има все още доста почтени хора. Върни си думите госпожо

Добави коментар

Водещи новини